• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sankcije na ruske dijamante su pitanje vremena": To bi značilo skok cena nakita i šansu za Dubai

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija je 2021. zaradila oko 4,7 milijardi dolara od izvoza dijamanata

  • 2

Sedam najnaprednijih svetskih ekonomija, G-7, razgovaraju o uvođenju sankcija na izvoz ruskih dijamanata — tačnije o kompleksnoj meri koja bi potencijalno mogla da poveća cene za luksuznu robu.

Ruski izvoz dijamanata uglavnom je "pošteđen" kada govorimo o međunarodnim sankcijama, uvedenih nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Taj deo je, dakle, ostao netaknut uprkos pozivima Ukrajine i nekih evropskih zemalja - da se učini suprotno. Podsećamo, u pogledu sankcija najviše su pretrpeli energetika, banke i oligarsi.

Prema podacima OEC-a, Rusija je 2021. zaradila oko 4,7 milijardi dolara od izvoza dijamanata, što ju je učinilo osmim najvećim izvoznikom dijamanata u svetu.

Dijamanti se obično ne trguju kao nafta ili zlato, ali predstavljaju veliko tržište koje prevazilazi isključivo sektor nakita. Ovo drago kamenje se, takođe, koristi za bušenje, stomatologiju, kompjutere, i neke zemlje — kao što je Belgija, koja kupuje značajnu količinu ruskih dijamanata — žele "globalni pristup" ruskom izvozu, za razliku od mera specifičnih za EU, kako bi se osiguralo da im sankcije ne naškode nesrazmerno.

Prema pisanju CNBC, to je debata koja traje već neko vreme jer postoji jasan rizik da bi Rusija mogla jednostavno da preusmeri svoj izvoz u druge zemlje.

Drugim rečima, moglo bi se desiti da ponuda ruskih dijamanata na tržištu bude manja, što će uticati na skok cena - kako dragog kamenja, tako i nakita uopšte.

Industrija dijamanata u Evropi zabrinuta je zbog "preusmeravanja trgovine na druga tržišta", kao što je Dubai, zbog mogućnosti da Dubai plati više za robu.

G-7, stoga, sada vodi razgovore o tome kako da koristi tehnologiju za praćenje originalnog porekla kamenja. U martu su SAD i EU u saopštenju navele da "Rusija nastavlja da zarađuje milijarde dolara od trgovine dijamantima" i da i jedni i drugi "ostaju posvećeni nametanju ekonomskih posledica Rusiji, zbog njene ničim izazvane invazije u Ukrajini".

Hans Merket, belgijski istraživač prirodnih resursa u Međunarodnoj službi za informacije o miru, nezavisnom istraživačkom institutu, rekao je da su sankcije na ruske dijamante "pitanje vremena".

- Ako nije u sledećem paketu, onda je u onom posle toga - kaže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    13. maj 2023 | 10:02

    Evo naježio sam se, to će smanjiti životni standard.

  • Bg

    13. maj 2023 | 11:39

    Rusija ima tolike rezerve dijamanata da ako bi ih izbacili sve na tržište dijamant bi dostigao cenu stakla... Toliko pozz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>