• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Borba protiv korupcije: Uzbunjivači dobijaju pravnu zaštitu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mere imaju za cilj da zaštite uzbunjivače od otpuštanja i uznemiravanja

  • 0
Berlin, grad, Nemačka Foto: Pixabay

Gornji dom Nemačke, Bundesrat, usvojio je juče zakon o zaštiti uzbunjivača u pokušaju da zaustavi korupciju javlja starconnectmedia.

Mere imaju za cilj da zaštite uzbunjivače, koji otkrivaju nepravilnosti u javnom sektoru i privatnim kompanijama, od otpuštanja i uznemiravanja.

Ovaj potez takođe zahteva od nadležnih i kompanija da kreiraju kontakt tačke na koje potencijalni uzbunjivači mogu da prenesu informacije o prevari, korupciji ili kršenju pravila o dobrobiti životinja ili zaštiti životne sredine.

Donji dom, Bundestag, usvojio je prvi nacrt zakona krajem prošle godine, ali je on zadržavan od strane Bundesrata. Naime, države kojima upravljaju opozicioni poslanici, žalili su se da bi to stvorilo veliko finansijsko opterećenje za manje kompanije.

Komitet za posredovanje je napravio kompromis, izbacujući elemente iz originalnog nacrta koji bi tražili više truda i troškova za kompanije.

Pod kompromisom, uzbunjivači moraju dati prednost internim kancelarijama za izveštavanje. Mere više ne zahtevaju od kompanija i organizacija da ponude kanal za anonimne prijave, iako su mnoge kompanije to učinile.

Inače, Nemačka je propustila rok za usklađivanjem propisa sa Evropskom unijom, zbog čega je Brisel pokrenuo prekršajni postupak.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da prepoznate da niste samo nervozni već anksiozni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>