• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemci ne bi da se vrate u kolektiv: Četvrtina radi od kuće, najviše u ovim branšama

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pražnjenje kancelarija" vrši dodatni pritisak na tržište nekretnina

  • 0
Dan nezavisnosti vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock

Nemačke kancelarije se prilično prazne, ili bolje rečeno - nisu ni krenule da se pune nakon korone, jer zaposleni sada mnogo više rade na daljinu u poređenju sa periodom pre 2019/20. godine.

Taj rezultat je pokazao najnoviji izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO, iz Minhena.

- U ovom trenutku se 12,3 odsto radnih stanica u kancelarijama na dnevnom nivou slabo koristi, zato što zaposleni rade na daljinu. Ova brojka je pre pandemije, 2019. godine, iznosila samo 4,6 odsto - rekao je stručnjak IFO-a Simon Krauze.

Iz navedenih podataka proizilazi da se broj neiskorišćenih radnih stanica u kancelarijama takoreći utrostručio od 2019. godine.

U sektoru usluga je broj neiskorišćenih radnih stanica na dnevnom nivou porastao sa 6,2 odsto u 2019, na današnjih 16,8 odsto; u proizvodnji sa 3,1 odsto na 9,6 odsto, a delimično i u trgovini - sa 3,2 odsto na 5,8 odsto i u građevinarstvu - sa 1,7 na 2,5 odsto.

Kancelarije su prazne u firmama koje se bave reklamom i istraživanjem tržišta, kao i u faramaceutskoj industriji, IT sferi i menadažment konsaltingu.

Krauze tvrdi da "pražnjenje kancelarija" vrši dodatni pritisak na tržište nekretnina, a utiče i na manji profit u maloprodajnim objektima u centru, gde se obično nalaze sedišta kompanija.

Nedavno istraživanje IFO-a pokazalo je da je u Nemačkoj u aprilu od kuće radilo 24 odsto zaposlenih.

- Procenat ljudi koji rade od kuće je i dalje mnogo veći nego pre pandemije - rekao je tada stručnjak IFO-a Žan-Viktor Alipur.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>