• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU povećala prognozu inflacije u evrozoni

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Navodeći snagu osnovnih pritisaka, zvaničnici EU podigli su svoje projekcije rasta potrošačkih cena

  • 0
eu

Foto: Shutterstock

Podsećamo vas na vest o tome da je istraživanje očekivanja potrošača u zemljama evrozone u martu pokazalo kako veliki broj anketiranih veruje u dalji rast inflacije.

To je nedavno objavila Evropska centralna banka (ECB).

Potrošači, naime, očekuju da će inflacija u narednih godinu dana porasti za 5 odsto, što predstavlja porast u odnosu na februar, kada je ova brojka bila na nivou od 4,6 odsto.

Najnovija vest je da Evropska komisija (EK) podigla svoje izglede za inflaciju u bloku i upozorila na "stalne izazove", iako je priznala "otpornost privrede" tog regiona.

Navodeći snagu osnovnih pritisaka, zvaničnici EU podigli su svoje projekcije rasta potrošačkih cena na 5,8% ove godine i 2,8% u 2024. - sa 5,6% odnosno 2,5%.

Prognoze za ekonomsku ekspanziju su, takođe, povećane tokom čitavog perioda.

Ključ za veću inflaciju bio je povećanje od tri četvrtine procentnih poena u proceni komisije za takozvanu baznu inflaciju, koja isključuje promenljive elemente kao što je hrana.

Ta mera će premašiti glavni merač za rast cena i ove i sledeće godine, prema briselskim zvaničnicima, preneo je Blumberg.

Projekcije naglašavaju izazov sa kojim se suočavaju kreatori politike Evropske centralne banke. Oni su podigli referentne troškove pozajmljivanja za 375 baznih poena, u pokušaju da ukrote inflaciju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>