• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majke na tržištu rada: Na prepreke naišlo 93 odsto, predrasude i potcenjenost najveći problemi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indeedova anketa je pokazala kako majke koje ostaju kod kuće stiču veštine koje su veoma prenosive i cenjene na radnom mestu

  • 0
Majka, žena, zaposlena majka, zaposlena žena, deca, posao Foto: Pixabay

Većina majki koje ostaju duže kod kuće sa decom suočavaju se sa izazovima kada pokušaju da ponovo uđu na tržište rada, pokazuju najnoviji podaci.

Prema podacima kompanije Indeed, 93 odsto majki koje ostaju kod kuće sa decom iskusilo je, ili očekuju da tek iskuse, izazove kada pokušaju da se vrate na posao. Podaci su takođe pokazali da se više od 50 odsto majki nada da će ponovo ući na tržište rada u narednih 12 meseci, a najveći pokretač su trenutne makroekonomske neizvesnosti.

Oko 73 odsto majki već se suočilo sa predrasudama dok je prolazilo kroz proces zapošljavanja. Skoro 60 odsto ispitanih reklo je da je jedan od najvećih izazova za ponovni ulazak u radnu snagu to što poslodavac njihovu trenutnu ulogu majke koja je sa decom kod kuće vidi kao biografiju ili kao prazninu u zapošljavanju.

Čak 53 odsto njih je reklo da se osećaju potcenjeno. Međutim, Indeedova anketa je pokazala kako majke koje ostaju kod kuće stiču veštine koje su veoma prenosive i cenjene na radnom mestu. Na primer, većina majki koje ostaju kod kuće rekla je da je savladala mogućnost obavljanja više zadataka i upravljanje kućnim budžetom.

Kristen Šah, Indeed-ov stručnjak za trendove u karijeri, rekla je za FOX Business da su "mame koje ostaju kod kuće masovno nedovoljno iskorišćen deo radne snage, sa izuzetno poželjnim veštinama".

- Ovo je zabrinjavajuće jer dok se poslodavci bore da popune radna mesta, mame se bore da pronađu intervjue i poslodavce koji su prijemčivi za njih - dodao je Šah.

S obzirom na fleksibilne radne politike, stvorena je prava prilika za mame da "pozicioniraju svoje veštine na način koji će odjeknuti kod poslodavaca i pomoći da se popune te praznine u zapošljavanju - dodao je Šah.

Šah je ukazao na činjenicu da još uvek postoji značajan broj nezaposlenih majki u SAD. Koristeći podatke Ministarstva rada, Indeed ekonomisti su izračunali da je 854.000 majki bilo nezaposleno 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Dolores je mama i preduzetnica: "Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>