• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci duguju 17 biliona dolara: Prvi put u 20 godina ovaj vid zaduživanja im pravi najveće muke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom prvog kvartala, povećanje duga je primećeno u praktično svim kategorijama

  • 1
Američka ekonomija, SAD, USA, berza, zastava Foto: Shutterstock

Nivo američkog duga nastavlja da se penje na nove visine, a ekonomski uslovi i dalje ne pokazuju znake stabilnosti. Dok se građani bore sa inflacijom i porastom troškova života, ukupni dug dostigao je 17,05 biliona dolara tokom prvog kvartala, što je povećanje od 148 milijardi dolara ili 0,9 odsto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, izvestila je Banka federalnih rezervi Njujorka.

Koliki je to skok najbolje pokazuje činjenica da je od kraja 2019. godine dug povećan za neverovatnih 2,9 biliona dolara.

Tokom prvog kvartala, povećanje duga je primećeno u praktično svim kategorijama, sa rekordnim saldom kada su u pitanju hipoteke, stambeni krediti, auto krediti, studentski krediti, kreditne kartice i drugi potrošački krediti.

Zanimljivo je da su bilansi na kreditnim karticama stabilni i iznose 986 miliona dolara u prvom kvartalu, što je naizgled služilo kao izuzetak. Međutim, ovo je prvi put u više od 20 godina da nije došlo do potpunog pada u toj kategoriji. Obično prva tri meseca u godini donose malo predaha u korišćenju kreditnih kartica, jer potrošači tradicionalno smanjuju potrošnju nakon novogodišnjih praznika, a minus u novčaniku popunjavaju iznosom koji dobijaju na ime povraćaja poreza.

Ovog puta se to nije dogodilo.

- Mislim da to pokazuje da sve više ljudi koji koristi kreditne kartice za finansiranje svakodnevnih potrepština - kažu istraživači.

Primarni krivci su inflacija, povećanje potrošnje od pandemije i tipično ponašanje potrošača. Povećanje duga po kreditnim karticama može biti znak samopouzdanja ili borbe.

"Bum refinansiranja" pomogao je finansijskom položaju domaćinstava. Tokom pandemije, refinansirano je 14 miliona hipoteka. Kao rezultat značajnog povlačenja kapitala, hipotekarni zajmodavci smanjili su svoje godišnje otplate za desetine milijardi dolara, obezbeđujući dodatna sredstva za potrošnju ili otplatu u drugim kategorijama duga.

Ipak, ova najnovija serija podataka o domaćinstvima nosi neke zabrinjavajuće signale, primećuju istraživači i analitičari FED-a.

(Telegraf Biznis)

Video: Prve Bajdenove reči kao novog predsednika Amerike: Pobedila je demokratija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>