• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuski Tales i SMATSA produžili saradnju do 2025. godine: Fokus na sajber bezbednosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tales je jedna od najvećih francuskih kompanija sa fokusom na odbrambene tehnologije

  • 0
Avion aerodrom radnik Foto: Shutterstock

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) produžila je partnerstvo sa francuskim vazduhoplovnim konglomeratom, kompanijom Tales, do 2025. godine. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, nastavak saradnje definisan je potpisivanjem novog ugovora za usluge koje se tiču podrške hardverskim i softverskim sistemima koje SMATSA koristi.

Novi ugovor uključivaće, kako se navodi u saopštenju, nova funkcionalna unapređenja koja će poboljšati interoperabilnost sistema i pružiti nove alate za podršku kontrolorima letenja i njihovim procesima odluka, prenosi Tangosix.

– Produžavamo naše postojeće partnerstvo za dodatne tri godine. Tales će pomagati SMATSA-i u upravljanju svim aspektima koji se odnose na podršku njihovom ATM (Air Traffic Management) sistemu uz donošenje novih alata koji će doprineti produktivnosti kontrolora letenja i koji će pružati podršku opštoj bezbednosti operacija.

Jedan od rezultata novog ugovora biće i poboljšanje svesnosti SMATSA-e na pretnje iz digitalnog (cyber) domena što će biti postignuto kroz uslugu koju nazivamo „Vulnerability Management Service“. Ovo rešenje obuhvata mesečne izveštaje iz segmenta sajber bezbezbednosti koji će omogućiti pravovremeno reagovanje na bilo koje nove pretnje.

Takođe, novi ugovor sadržaće i dodatne funkcionalne evolucije sledećih sistema ili usluga: „2D and 3D based What Else probing“ namenjenog poboljšanju bezbednosti operacija i produktivnosti kontrolora letenja, interfejsa baziranog na SWIM-u (System Wide Information Management) za uvećan nivo operacija, i TSA (Temporary Segregated Areas) grupisanja radi povećanja situacione svesnosti kontrolora letenja. – stoji u saopštenju.

Tales je jedna od najvećih francuskih kompanija sa fokusom na odbrambene tehnologije, vazduhoplovnu industriju kao i oblast digitalnog identita i sajber bezbednosti. Kompanija zapošljava preko 77.000 zaposlenih u 68 zemalja i u 2022. godini prihodovala je 17,6 milijardi evra.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) ima 891 zaposlenog od čega je 310 kontrolora letenaja. Provajder je opslužio 780.000 IFR operacija iznad teritorije dve države u 2022. godini što predstavlja rast u odnosu na 764.000 operacija 2019. godine i 337.000 operacija 2020. godine, na vrhuncu pandemije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>