• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bafet brže-bolje prodao akcije u najvećem svetskom proizvođaču čipova: "Ne sviđa mi se lokacija..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ipak, američki investitor i milijarder pohvalio je tajvansku kompaniju, rekavši da je jedna od najvažnijih na svetu

  • 2
Berkshire Hathaway Berkshire Hathaway / Foto: Shutterstock

Konglomerat Vorena Bafeta, Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway), prodao je sve svoje preostale deonice u najvećem svetskom proizvođaču čipova, TSMC.

U podnesku od ponedeljka, kompanija je otkrila da od kraja prvog kvartala, više nema udeo u tajvanskoj kompaniji za proizvodnju poluprovodnika.

Inače, poslednjih nedelja, Bafet je više puta izražavao zabrinutost u vezi sa budućnošću Tajvana, samoupravnog demokratskog ostrva gde je sedište TSMC-a.

Komunističko rukovodstvo Kine dugo je tvrdilo da je Tajvan deo njihove teritorije, iako nikada nije vladao njime. Ipak, Bafet već neko vreme unazad ukida deo po deo u TSMC-u, a u februaru je prodao 86% svojih akcija u toj kompaniji.

To je interesantno, jer je Bafet kupio akcije samo nekoliko meseci ranije - za 4,1 milijardu dolara.

Takva brza prodaja smatrala se neobičnom, jer je čuveni američki investitor poznat po dugoročnim "opkladama". Upitan da objasni svoju odluku, milijarder je rekao: "Ne sviđa mi se lokacija TSMC-a i ponovo sam to procenio. Bolje se osećam u vezi sa kapitalom koji je raspoređen u Japanu, nego na Tajvanu".

Ipak, istakao je da bi voleo da nije prodao udeo u ovoj firmi, ali da je "to realnost".

Uprkos prodaji akcija, Bafet je pohvalio TSMC kao "jednu od kompanija kojima se najbolje upravlja i jednu od najvažnijih kompanija na svetu".

- Ne postoji niko u industriji čipova koji je u njihovoj ligi, barem po mom mišljenju. Sjajni ljudi i izvanredna konkurentska pozicija i sve, ali radije bih to našao u Sjedinjenim Državama - zaključuje Bafet, koji je i ranije ukazivao na geopolitičke tenzije kao potencijalni problem.

TSMC se, inače, smatra nacionalnim blagom na Tajvanu, jer čipovima snabdeva brojne globalne igrače kao što su Epl i Kualkom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>