• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći svetski giganti otpustili hiljade ljudi, a sada traže "jeftinije" stručnjake iz inostranstva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovogodišnjoj kompjuterski generisanoj lutriji bilo je 780.884 zahteva za vize H-1B, što je 61 odsto više u odnosu na prošlu godinu

  • 0
Google, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Neke od najvećih tehnoloških kompanija, uključujući Google, Meta, Amazon, Microsoft i Salesforce, zapošljavaju strane radnike samo nekoliko nedelja nakon što su smanjile broj zaposlenih za više hiljada.

Gugl, koji je otpustio oko 12.000 zaposlenih ranije ove godine, podneo je zahteve za zapošljavanje nisko plaćenih stranih radnika, odnosno za specijalne vize preko kojih mogu da dođu u Sjedinjene američke države i preuzmu visoko specijalizovane tehnološke uloge u kompaniji, piše NY Post.

Pretraživač u vlasništvu Alphabeta podneo je prijave za zapošljavanje više desetina stranih radnika, a traže softverske inženjere, analitičke konsultante, istraživače korisničkog iskustva i još mnoge druge pozicije, napisao je istraživački novinar Li Fang u svom biltenu Substack, pozivajući se na izveštaje u koje je imao uvid.

Kompanija Vaimo u vlasništvu Gugla je takođe dobila odobrenje vlade za aplikacije za vizu H-1B za inženjerske poslove.  Novozaposleni radnici iz inostranstva počeće da rade u kompaniji već 17. avgusta.

Druge kompanije, uključujući Meta, Amazon, Zoom, Salesforce, Microsoft i Palantir, takođe su podnele zahtev za više H-1B viza. Post je tražio komentar od svih ovih kompanija, ali nije ga dobio.

H-1B vize dobijaju strani softverski inženjeri i drugi stručnjaci u tehnološkoj industriji, a kritičari kažu da se koriste za potkopavanje američkih građana i legalnih stalnih stanovnika. Izdaju se na tri godine i mogu se produžiti još za tri godine.

Broj zahteva za vize koje se koriste u tehnološkoj industriji porastao je drugu godinu zaredom, što je izazvalo "ozbiljnu zabrinutost" da neki manipulišu sistemom kako bi stekli nepravednu prednost, saopštile su vlasti prošlog meseca.

Prema Fangovim rečima, tehnološke firme su angažovale lobiste da izvrše pritisak na zakonodavce i Bajdenovu administraciju da prošire broj H-1B viza koje se izdaju.

U ovogodišnjoj kompjuterski generisanoj lutriji bilo je 780.884 zahteva za vize H-1B, što je 61 odsto više u odnosu na 483.927 prošle godine, saopštila je Služba za državljanstvo i imigraciju SAD u poruci „zainteresovanim stranama“. Svake godine do 85.000 ljudi bude izabrano za H-1B vize.

Internet stranica Laioffs.fyi, koja vodi evidenciju ukupnog broja radnika koji su ove godine izgubili posao, prijavila je više od 168.000 tehnoloških otpuštanja.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da najbolje zaštitite vaš Gmail nalog u 7 lakih koraka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>