• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možda nikad niste čuli za ovaj grad, a mogao bi imati najviše litijuma od svih u Evropi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Litijum, koji se u EU klasifikuje kao "kritično važan materijal", ključan je za proizvodnju baterija za električna vozila i tehnologiju obnovljive energije

  • 3
Cínovec Foto: Shutterstock

Češki premijer, Petr Fiala, izjavio je danas da postoji mogućnost da ta zemlja započne sa eksploatacijom litijuma sa svoje teritorije.

Kako navodi Euraktiv, procenjuje se da Češka ima oko tri odsto svetskih resursa litijuma, i da se velika količina nalazi u gradu Činovcu, u blizini nemačke granice. Dodaje se da stručnjaci smatraju kako bi u Činovecu mogla da bude najveća količina litijuma u Evropi.

- Na ivici smo litijumske revolucije, jer će upotreba litijuma značajno porasti, a Evropa će intenzivno podržavati proizvodnju kritičnih sirovina na sopstvenoj teritoriji - rekao je Fiala.

Litijum, koji se u EU klasifikuje kao "kritično važan materijal", ključan je za proizvodnju baterija za električna vozila itehnologiju obnovljive energije.

Kako Fiala dalje navodi, "to je šansa za privlačenje novih investitora u region, poboljšanje životnog standarda i otvaranje hiljada radnih mesta".

- Imamo šansu da stvorimo centar moderne energije i obnovljivih izvora u regionu ranije poznatom po kopanju uglja - rekao je i dodao da je saradnja sa Saksonijom veoma važna, zbog čega je i propisan memorandum o saradnji na strateškim projektima, uključujući rudarenje sirovina kao što je litijum.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    17. maj 2023 | 12:17

    Bas me zanima dali ce neki zimzelenovic da odrzi demostracije protiv toga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>