• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Basta sa ambasadorom EU: Upoznati građane sa finansijskim podsticajima koje daje Evropska unija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom razgovora ministar Basta istakao je značaj programa "Srbija i EU - Oprema za privredu"

  • 1
Rade Basta Foto: Zoran Vujasinović/Ministarstvo privrede

Ministar privrede Rade Basta sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Emanuelom Žiofreom kako bi razgovarali o evropskom putu Srbije i reformama u oblasti privrede.

Na početku sastanka ministar Basta je istakao da Srbija ulaže velike napore kako bi ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana.

- Ekonomija je stub svakog društva i naša istrajnost na evropskom putu ogleda se u reformama koje sprovodimo. Upravo zbog toga je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak. Veća transparentnost i bolje upoznavanje građana Srbije sa finansijskim podsticajima koje daje EU od suštinskog je značaja na našem evropskom putu, a za unapređenje srpske privrede veoma je važno i pitanje energetske diverzifikacije i zelene tranzicije. Ne možemo da dozvolimo monopol i da zavisimo od jednog snabdevača. Zapadni Balkan nesumnjivo može da bude motor razvoja cele EU ali je neophodna kompletna nova energetska infrastruktura sa novim tehnologijama - podvukao je ministar Basta uz ocenu da su za nas takođe, veoma važna i pitanja slobode medija i vladavine prava.

Tokom razgovora ministar Basta istakao je značaj programa "Srbija i EU - Oprema za privredu".

- Cilj nam je da se što pre donese Uredba na Vladi i da možemo da utrošimo preostala sredstva. Naš put je jasan, a to je članstvo u Evropskoj uniji posebno imajući u vidu da je EU prvi i najveći trgovinski partner Srbije koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene naše zemlje - poručio je ministar Basta te dodao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa zemljama EU u 2022. iznosila je 39,1 milijardi evra što je povećanje od 27,7 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Žiofre je izrazio spremnost EU da nastavi započetu saradnju sa Ministarstvom privrede na sprovođenju Programa "Srbija i EU - Oprema za privredu" za veću konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kao i da se nastavi zajednički rad na zaključenju Sporazuma o učešću Republike Srbije u Programu za jedinstveno tržište.

(Telegraf Biznis)

Video: Tranzitna "žila kucavica" Srbije: Ovoj opštini je novi Koridor doveo najviše turista

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>