• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši rukovodioci posrnulih banaka krivce za propast vide u svemu, osim u njima samima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svom svedočenju, Beker je rekao da mu je "zaista žao" zbog kolapsa banke, okrivljujući za njega "niz događaja bez presedana"

  • 0
svb Foto: Shutterstock

Više od dva meseca nakon što su kolaps Banke Silicijumske doline i Signature banke izazvale finansijski potres, tri bivša rukovodioca su prvi put javno govorila u svedočenju pred Senatskim odborom.

Zaključak koji su doneli iz posmatranja kako im se kompanije ruše pod nogama: Svi su krivi osim nas, piše CNN.

Poslanici u Senatskom odboru za bankarstvo bili su neobično jedinstveni u svom preziru prema načinu na koji trojica, nekada čelnih ljudi, Greg Beker iz SVB, kao i Skot Šej i Erik Hauel iz Signature, nisu uspeli da ublaže rizike, a zarađivali su milionske nadoknade dok su njihove banke propadale.

Razgovor sa senatorima trajao je više od dva sata, tokom kog su rukovodioci održali majstorski kurs o otklanjanju krivice za propuste svojih banaka. Zaključak je da su svi ostali zabrljali, samo oni nisu.  

Beker je objasnio kako je banka Silicijumske doline bila žrtva sudara neviđenih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, loših pisanja u štampi i panike izazvane na društvenim mrežama.

U svom svedočenju, Beker je rekao da mu je "zaista žao" zbog kolapsa banke, okrivljujući za njega "niz događaja bez presedana".

Greg Becker, President and CEO of Silicon Valley Bank (SVB) Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

On je primetio da je SVB upoređivan sa Silvergate-om, zajmodavcem iz Južne Kalifornije koji je bio fokusiran na kriptovalute, a koji je objavio svoju likvidaciju nekoliko dana pre nego što je SVB propao i da su novinski izveštaji i investitori pogrešno spojili dve banke.

- Glasine i zablude brzo su se širile internetom, što je uticalo na bankarstvo", rekao je Beker poslanicima.

I naravno, kaže Beker, Fed je podigao kamatu više i brže nego što se očekivalo. Ali da li je izvršni direktor banke učinio nešto loše što bi moglo doprineti njenoj nestabilnosti? Beker je rekao da ne može ništa da smisli.

Poslanici su bili nepoverljivi.

- Zvuči kao da mi je pas pojeo domaći zadatak - rekao je demokratski senator Šerod Braun.

- Ovo je bilo do kostiju, do srži glupo. Sva jaja ste stavili u jednu korpu i osim ako niste živeli na Međunarodnoj svemirskoj stanici, mogli ste da vidite da kamate rastu. Šokiran sam potpunim nemarom i zanemarivanjem ekonomske realnosti sa kojom se ova zemlja suočavala pod vašim rukovodstvom - rekao je republikanski senator Džon Kenedi.

Skotu Šeju, bivšem predsedavajućem Signature-a, senator Elizabet Voren je kroz smeh rekao: "Vaše mišljenje o tome šta je banka kojom se odgovorno upravlja je... smešno."

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>