• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dojče banka plaća odštetu Epstajnovim žrtvama:"Izabrali su profit, umesto zakona", tvrde oštećene žene

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci napominju da je ovaj iznos "verovatno najveća nagodba u vezi sa trgovinom seksom koja uključuje bankarsku instituciju u istoriji SAD"

  • 0
Nivea, Dojče banka, Mercedes Foto: Tanjug/AP

Dojče banka je pristala da plati 75 miliona dolara za rešavanje tužbe u kojoj se tvrdilo da je omogućila navodni lanac trgovine seksom Džefrija Epstajna. 

Tužbu je podnela neimenovana žena koja je navela da je bankarski gigant nastavio da posluje sa Epštajnom, uprkos tome što je banka znala za šta su njegovi računi korišćeni. Takođe je tvrdila da ju je Epštajn zlostavljao i prodavao svojim prijateljima.

Dojče banka je odbila da komentariše slučaj kada joj se obratio BBC.

Žena, koja je anonimno navedena kao "Džejn Dou" u sudskim dokumentima, podnela je grupnu tužbu u Njujorku prošlog novembra u svoje i ime drugih žena koje je pokojni američki finansijer navodno zlostavljao.

Ona je rekla da je Dojče banka "izabrala profit, umesto poštovanja zakona" jer je znala da će "zaraditi milione dolara od omogućavanja Epštajnove trgovine seksom".

Žena je takođe navela da ju je Epštajn seksualno zlostavljao i da je trgovao njegovim prijateljima oko 15 godina, a da je njene seksualne činove primao novac.

Edvards Potinger, jedna od advokatskih kancelarija koja zastupa neimenovanu ženu, rekao je za BBC da je ishod "verovatno najveća nagodba u vezi sa trgovinom seksom koja uključuje bankarsku instituciju u istoriji SAD".

- Nagodba će omogućiti desetinama preživelih da konačno pokušaju da povrate svoju veru u naš sistem znajući da će svi pojedinci i entiteti koji su omogućili Epštajnovu operaciju trgovine seksom konačno biti pozvani na odgovornost - dodala je firma.

Dilan Ridl, portparol banke, odbio je da komentariše nagodbu, ali je rekao da je ona "postigla značajan napredak u rešavanju brojnih prošlih pitanja".

Ridl je dodao da je banka uložila više od 4 milijarde evra kako bi poboljšala svoje kontrole, obuku i operativne procese i povećala svoj tim posvećen borbi protiv finansijskog kriminala.

Epštajn je preminuo u njujorškoj zatvorskoj ćeliji 10. avgusta 2019. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>