• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italija ima plan kako da sačuva radnike od veštačke inteligencije: Za to su izdvojili milione

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od polovine Italijana između 16 i 74 godine nemaju osnovne digitalne veštine, pokazuju podaci

  • 0
Robot advokat veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Brzi porast veštačke inteligencije i razvojnih alata kao što je ChatGPT podstakao je strah među mnogim ljudima da će njihovi poslovi biti automatizovani u bliskoj budućnosti. Da bi ublažili bol zbog ove očekivane tranzicije, kompanije i vladini zvaničnici se trude da shvate kako najbolje da se nose sa AI i kako da je regulišu.

Italijanska vlada je izdvojila 30 miliona evra za unapređenje veština nezaposlenih ljudi i onih koji rade u sektorima koji su najugroženiji zbog inovacija koje donosi veštačka inteligencija.

Prema fondu Per La Repubblica Digitale (FRD), sredstva za digitalnu obuku biće dodeljena na dva načina. Trećina novca će biti usmerena na pomoć ljudima na poslovima gde potoji visok rizik zamene od strane veštačke inteligencije, kako bi unapredili svoje digitalne veštine, piše FOX business.

Preostala sredstva biće dodeljena za pomoć nezaposlenim i ekonomski neaktivnim osobama da razviju digitalne veštine koje bi poboljšale njihove šanse za ulazak na tržište rada.

FRD predviđa da bi širok spektar poslova mogao biti ugrožen zbog automatizacije, uključujući transport i logistiku, kancelarijsku podršku i administraciju, proizvodne usluge i maloprodajni sektor.

Prema FRD-u, više od polovine Italijana između 16 i 74 godine nemaju osnovne digitalne veštine, u poređenju sa prosekom od oko 46 odsto u Evropskoj uniji.

Mnogi stručnjaci kažu da su potrebni novi propisi za upravljanje veštačkom inteligencijom zbog njenog potencijalnog uticaja na nacionalnu bezbednost, obrazovanje i radna mesta.

ChatGPT chatbot je bio nedostupan u Italiji oko četiri nedelje dok se njegov proizvođač OpenAI nije pozabavio pitanjima koja je pokrenulo italijansko telo za zaštitu podataka krajem aprila.

(Telegraf Biznis)

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>