• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li neplaćanje američkog duga da utiče i na nas? Može, i to na ova tri načina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada SAD ne bi platili svoj dug, "to bi učinilo da globalna finansijska kriza izgleda kao čajanka", smatraju stručnjaci

  • 1
amerika, sad, američka zastava Foto: Pixabay

Ako se demokrate i republikanci ne slože da dozvole da SAD pozajmljuju dodatni novac, ili, stručnije rečeno, da podignu gornju granicu duga,  najveća svetska ekonomija neće platiti dug od 31,4 biliona dolara.

Oni moraju da postignu dogovor do zloslutnog "dana D", odnosno 1. juna. Ako to ne urade, kancelar Džeremi Hant upozorio je da bi uticaj bio "apsolutno razoran". Dakle, šta bi to značilo za privredu, i za vas?

Ekonomija

Prvo: Svi stručnjaci sa kojima je BBC razgovarao misle da će SAD platiti svoj dug.

Međutim, da ne plate dug, "to bi učinilo da globalna finansijska kriza izgleda kao čajanka", kaže Sajmon Frenč, glavni ekonomista investicione banke Panmure Gordon, misleći na skori kolaps svetske bankarske industrije iz 2008. godine.

Ako SAD ne podignu gornju granicu duga, neće moći da pozajmi više novca i brzo će ostati bez novca za plaćanje javnih davanja i drugih obaveza.

- Prestala bi da se isplaćuje socijalna pomoć i podrška ljudima, što bi ugrozilo njihovu sposobnost da troše i plaćaju svoje račune - kaže Russ Mould, direktor investicija u AJ Bell i dodaje "Dakle, to bi pogodilo ekonomiju".

To bi imalo velike posledice za ostatak sveta.

- SAD su jedan od najvećih trgovinskih partnera na globalnom nivou. Kupovale bi manje proizvoda od ostatka sveta - kaže on.

Kamatne stope

Osim što bi štetilo trgovini, neplaćanje obaveza SAD dovelo bi do poskupljenja kredita u Velikoj Britaniji i porasta nezaposlenosti u Velikoj Britaniji.

- Bilo bi prilično kataklizmično - smatraju stručnjaci.

Zašto bi problemi u SAD poskupeli kredite u drugim državama? 

Kada vlada želi da pozajmi novac, ona izdaje obveznice. U SAD se zove trezorska obveznica. Ako američka vlada ne otplati svoj dug ili čak ne plati kamatu, "investitori će pogledati ovo i reći "pa ako SAD mogu da ne plate, šta sprečava UK da ne plati?". Investitori bi tada mogli tražiti višu kamatnu stopu za kupovinu duga britanske vlade.

- Kamatne stope na dug, bilo da je privatni kredit u pitanju, ili javni dug, uzimaju u obzir koliki se rizik percipira i jasno je da bi sav dug preko noći postao skuplji - smatraju stručnjaci.

Poskupljena

Američki dolar je rezervna valuta sveta. To znači se duga lista važnih roba kao što su nafta i pšenica, ceni u dolarima. Ukoliko američka vlada ne ispuni svoje obaveze, očekuje se da će vrednost dolara naglo pasti.

- Ono što biste imali sa neplaćanjem obaveza SAD je da se odjednom investitori uspaniče i pitaju se: "Da li je Japan sledeći? Da li je sledeća Velika Britanija? Nemačka? Šta će još biti neizvršeno - smatra Finč. Tada se u sve uračunava i potencijalni rizik, pa odjednom i svakodnevne stvari poput hleba, postaju skuplje.

Ako hrana i gorivo poskupe, to bi podiglo troškove života za milione ljudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    19. maj 2023 | 18:54

    Pa ne mogu da dižu granicu javnog duga do nebesa. Mora jednom sve da se sruši i onda iz početka. Život je sinusoidal, sve ima svoje granice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>