• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina pretekla Japan: Prvi put izvezli više automobila nego Zemlja izlazećeg sunca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina izvezla 1,07 miliona vozila, što je povećanje od 58 odsto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine

  • 0
Japan Trade

Koji Sasahara

Kina je objavila da je postala najveći svetski izvoznik automobila, nakon što je pretekla Japan u prva tri meseca ove godine.

Zvanični podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da je Kina izvezla 1,07 miliona vozila, što je povećanje od 58 odsto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

Istovremeno, japan je izvezao 954.185 vozila, nakon što je povećan za 6 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kineski izvoz je podstaknut potražnjom za električnim automobilima i prodajom u Rusiju. Kina je prošle godine pretekla Nemačku i postala drugi najveći svetski izvoznik automobila, piše BBC.

Prema podacima kineske Generalne uprave carina, Kina je 2022. godine izvezla 3,2 miliona vozila, u poređenju sa nemačkim izvozom od 2,6 miliona vozila.

Pomeranje industrije sa fosilnih goriva pomoglo je usponu kineske motorne industrije. Izvoz novih energetskih vozila, koji uključuje i električne automobile, porastao je za više od 90 odsto u poređenju sa godinom ranije.

Proizvođač električnih automobila Ilon Mask ima ogromnu fabriku u Šangaju koja izvozi u regione uključujući Japan i Evropu. Teslina "Gigafabrika" trenutno je sposobna da proizvodi 1,25 miliona vozila godišnje, a kompanija planira dalje povećanje kapaciteta.

Prošlog meseca je počela da proizvodi sportska terenska vozila Model I za izvoz u Kanadu. Kina je takođe zabeležila porast izvoza u Rusiju od početka rata u Ukrajini, pošto su zapadne zemlje uvele trgovinske sankcije Moskvi.

Prošle godine, kineski proizvođači automobila, uključujući Geeli, Cheri i Great Wall, videli su da je njihov tržišni udeo u Rusiji skočio nakon što su riivali, uključujući Folksvagen i Tojotu, napustili zemlju nakon invazije na Ukrajinu.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić objasnio kako rade električni punjači u praksi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>