• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finansijski direktor NIS-a: Pokrenut novi investicioni ciklus

Vreme čitanja: oko 2 min.

NIS je, u složenim okolnostima, obezbedio uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima, a u 2023. godini započeo je novi ambiciozni investicioni ciklus sa ciljem da se obezbedi dugoročni razvoj kompanije, rekao je Anton Čerepanov, finansijski direktor kompanije NIS

  • 0
NIS

Foto: Promo/ Stoyan Vassev

U intervjuu za portal Magazin Biznis, Čerepanov je kazao da i u ovoj godini NIS nastavlja poslovanje u izazovnim okolnostima, ali da može biti zadovoljan rezultatima ostvarenim u prvom tromesečju.

-Kad imamo u vidu sve ograničavajuće faktore za poslovanje, koji su se preneli iz prethodne godine na početak 2023, moramo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima NIS-a u prvom ovogodišnjem kvartalu, i kada je reč o finansijskim ostvarenjima i operativnim pokazateljima. Finansijski rezultati su slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali je to očekivano jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a uz to je bila povećana i potražnja - rekao je Čerepanov.

On je dodao da i dalje vladaju kompleksni uslovi na tržištu, pre svega volatilnost cena nafte, najave recesije u globalnoj ekonomiji i određena ograničenja koja se tiču regulisanja cena na tržištu.

-Nama je jedan od prioriteta da garantujemo uredno snabdevanje tržišta svim vrstama naftnih derivata, odnosno da damo puni doprinos energetskoj stabilnosti Srbije. Tako smo, na primer, u Rafineriji nafte Pančevo (u prvom kvartalu) preradili 956 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je bolji rezultat od onog koji je ostvaren u prvom tromesečju 2022. godine. Takođe, jedan od prioriteta nam je i socijalna stabilnost naših zaposlenih i u tome smo uspeli - rekao je finansijski direktor NIS-a.

Kada je reč o novim ulaganjima, on je kazao da će biti investirano u sve oblasti biznisa.

-Početkom ove godine NIS je započeo novi veliki investicioni ciklus. Mi planiramo da dupliramo iznos od prošle godine, kada smo investirali više od 20 milijardi dinara. Reč je o investicijama koje će postaviti temelj daljeg razvoja NIS grupe u narednom periodu, ali i o ulaganjima koje će doprineti pokretanju domaće privrede. Kao što smo već pomenuli, investiraćemo u naš osnovni biznis, ali i u projekte iz oblasti energetike - rekao je Čerepanov i dodao da će prioritet biti i ulaganja u unapređenje zaštite životne sredine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>