• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi čovek banke: Fed će odluke donositi sastanak po sastanak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pauel je naglasio da je inflacija u SAD daleko iznad cilja

  • 0
FED - Federalne rezerve FED / Foto: Shutterstock

Predsednik Federalnih rezervi (Fed) SAD Džerom Pauel, rekao je da još nije poznato da li će kamatne stope morati dalje da rastu, i da će centralna banka sada donositi odluke „sastanak po sastanak“. Paule je istakao da nakon godinu dana agresivnog povećanja referentne kamatne stope, Fed „može sebi priuštiti da pogleda podatke i izglede kakose razvijaju kako bi izvršio pažljive procene“, prenosi Rojters.

Pauel je rekao da uoči sastanka o politici Fed-a 13. i 14. juna, "nije doneta nikakva odluka o tome u kojoj meri će dodatno učvršćivanje politike biti prikladno“. Bez obzira na podatke, malo je verovatno da će Fed podići kamatne stope, ako politički sukob oko gornje granice američkog saveznog duga ostane nerešen, navodi Rojters.

Predsednik Federalnih rezervi SAD rekao je danas da su posledice nedavnih problema u bankarskom sektoru smanjile pritisak na američku centralnu banku da podiže referentnu kamatnu stopu. Zbog pooštrenih kreditnih uslova „naša referentna stopa možda neće morati da raste onoliko koliko bi inače morala da bi postigli naše ciljeve“, rekao je Pauel na konferenciji Fed u Vašingtonu. Pauel je naglasio da je inflacija u SAD daleko iznad cilja i da visoka inflacija predstavlja značajnu poteškoću.

Predsednik Fed je istakao snažnu posvećenost američke centralne banke vraćanju inflacije na zacrtani cilj od dva odsto, navodeći da je „stabilnost cena temelj jake ekonomije“. Pauel je okarakterisao trenutnu politiku Fed-a kao „restriktivnu“ i rekao da će buduće odluke zavisiti od podataka, a ne od unapred postavljenog kursa. Povećanje stope od četvrtine procentnog poena koje je Fed odobrio ranije ovog meseca bilo je deseto po redu od marta 2022. i podiglo je referentnu kamatnu stopu na raspon sa 5 na 5,25 odsto.

Američka centralna banka povećala je kamatne stope za pet procentnih poena za nešto više od godinu dana, preduzimajući svoju najagresivniju kampanju pooštravanja u decenijama, kako bi suzbila visoku inflaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>