• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča iz Italije: On je najbogatiji čovek koji je ikada gazio Rimom, a završio je surovom "zlatnom" smrću

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon pobede Sule, njegovo bogaćenje je počelo na proskripcijama

  • 0
Marko Licinije Kras, Marcus Licinius Crassus, Rim Foto: Wikimedia, Telegraf.rs

Rimsko carstvo, nešto što je nezaobilazni deo ljudske istorije, izrodilo je mnoštvo veliki vođa i vojskovođa, a današnji glavni grad Italije svu slavu ubira od tih vremena. Reke turista se slivaju ka Forumu, Koloseumu, ostalim trgovima širokim i prelepim, veoma upečatljivim za svaku osobu. U tim vremenima, prilično davnim, ostao je jedan čovek za kojeg tvrde da, ne samo da je bio najbogatiji Rimljanin tog perioda, već da će to ostati za vek vekova.

Marko Licinije Kras (Marcus Licinius Crassus), čiji nadimak je bio "najbogatiji čovek Rima", živeo je pre Hrista i bio tadašnji general i političar. Njegovo delovanje je prilično promišljeno i stalno je radio, pre svega, u svom interesu i dobro vagao trenutno stanje u Carstvu.

Ako se malo bolje pogleda i iskreno sumira, Kras je samo razmišljao o tome kako će uvećati svoj imetak, pregovorima ili vođenjem rata.

Bio je stabilna veza trijumvirata između Gaja Julija Cezara i Pompeja Velikog, a njegovo delovanje je bilo usmereno ka drugim predelima i pokrajinama Carstva više nego ka samom Rimu.

U mladosti se priključio Luciju Korneliju Suli u građanskom radu protiv Gaj Marija zbog kojeg je pobegao iz Rima.

Nakon pobede Sule, njegovo bogaćenje je počelo na proskripcijama.

Nije da nije znao rukovoditi vojskom, te je 71. godine pre Hrista uspeo da zaustavi nadiranje robovske vojske sa Alpa na čelu sa Spartakom kojeg je savladao u bici kod Lukanije. Tako je i ugašen ustanak.

Toliko je postao jak da je njegovo bogatstvo iz dana u dan raslo, a optužen je da je delovao protiv Senata, zbog čega je tražena smrtna kazna.

Ipak, na ime veza u samom Senatu, Kras je oslobođen, a nešto kasnije je i sklopljen pakt sa Cezarom i Pompejom, te su nastavili novi prilivi finansijskih dobara i poseda širom Rimskog carstva.

Njegova uloga guvernera Sirije ga je na kraju odvela stranputicom, a pokušaj da se Partsko carstvo pokori je, ne samo propao, već ga je i koštao života.

U bici kod Harana, general Surena mu je izašao sa vojskom na polje i strahovito ga potukao, a po legendi, Parti su zarobili krasa, te u ime što je bio najbogatiji čovek trijumvirata, rastopljeno zlato mu usuli u grlo.

Ipak, nešto pouzdaniji izvori govore da mu je odsečena glava i poslata partskom vladaru.

Iz istorije i njegovih poseda, tvrdi da se da je Kras, što u zlatu i novcu, što u posedima, imao od 200 miliona do 20 milijardi današnjih dolara.

Ukoliko bi se sve našlo i na pola puta, to bi značilo da bi ovaj vojskovođa bio bogatiji od svih osam najbogatijih Italijana zajedno u ovom momentu.

Susan Karol Holand u 2023. godini prednjači sa 3,6 mijarde, tu su Đulijana i Lućano Beneton sa 3,4 milijardi evra, a nastavlja se lista sa Brunelom Kućinelijem, Izabelom Seranjoli, Rencom Rosom, Gustavom Denegrijem, Albertom Bombaseijem...

Niko od njih ne prelazi četiri milijarde pojedinačno, ali ovaj raspon kod Krasa nikada neće biti do kraja određen.

Sve što je poznato jeste da ostaje jedini čovek koji je ikada nosio nadimak "najbogatiji Rimljanin".

(Telegraf Biznis)

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>