• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovoj zemlji nedostaje 80.000 sezonskih radnika: Mnogi beže od loših uslova rada i malih plata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčka se, poput Hrvatske, suočava s nedostatkom zaposlenih u turizmu, a letovanje u Grčkoj moglo bi biti skuplje nego prethodnih godina

  • 0
Grčka zastava more obala Santorini

Foto: Shutterstock

Grčka, mediteranska zemlja koja se takmiči sa Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim letnjim destinacijama u privlačenju turista, beleži ozbiljan povratak gostiju nakon pandemije koronavirusa, ali joj nedostaje veliki broj sezonskih radnika.

Delfi je gradić poznat po antičkim ruševinama Apolonovog hrama u kom je budućnost proricala proročica Pitija. Janis Papathanasiu, 48-godišnji vlasnik hotela Iniohos, tamo sada predviđa uspešnu sezonu.

- Vidimo ljude iz Evrope željne putovanja nakon pandemije, a sada čekamo i povratak turista iz Azije - kaže Papathanasiu za Hinu.

Na ulici ispred hotela, kojim njegova porodica upravlja već četvrtu generaciju, prolazi grupa italijanskih maturanata. Razgledaju suvernire u malim prodavnicama i dive se zelenim osunčanim padinama. Delfi, smešten u podnožju brda, ima 3.000 stanovnika i 900 soba za turiste, piše Poslovni dnevnik. 

Papathanasiu je zadovoljan jer su sve 23 sobe u njegovom objektu popunjene, uglavnom zahvaljujući međunarodnom privrednom forumu koji se održava u tom gradiću udaljenom 180 kilometara od Atene.

Na aerodrom glavnog grada Grčke pristigli putnici dugo čekaju prtljag, jer nema dovoljno radnika koji bi proces izdavanja kofera ubrzali.

- Radnici u turizmu su napustili ovu profesiju tokom pandemije i karantina - kaže Stamatis Hacilazaru, direktor prodaje lanca hotela H Hotels Collection i dodaje da radnici traže sigurnije poslove, bazičnu obuku i dobru platu.

Osoba na aerodromu, koja je zamolila za anonimnost, upozorava da Grčkoj prete gužve tokom leta, jer više ni radnici iz Azije, koji obično pristaju na niže plate, ne žele za mali novac da istovaruju prtljag.

- Kažu im da će raditi šest sati, a rade po deset. Nekad i za iznos od 600 evra, pa oni sada odlaze da rade u Španiju i druge evropske zemlje - rekla je Hini osoba koja na izlazu s aerodroma dočekuje goste.

Iz sindikata turističkih radnika SETE nisu odgovorili je li tačan taj podatak, niti u kakvim uslovima rade zaposleni u turizmu.

Sindikat POEET rekao je novinama Naftemboriki da radnici u grčkim hotelima rade 30 dana u mesecu, po 14 sati dnevno, za 900 evra neto platu, pa da mnogi odlaze u zemlje s boljim platama.

Grčka se, poput Hrvatske, suočava s nedostatkom zaposlenih u turizmu. Zemlji s 10,6 miliona stanovnika nedostaje oko 80.000 radnika pa nadu polaže u sporazume s Egiptom, Sirijom, Bangladešom i Pakistanom ne bi li privukli tamošnje ljude, izvestio  je prošli mesec portal Greek Reporter.

Hacilazaru iz H Hotels Collectiona napominje da je važno da se poboljšaju radni uslovi sezonskim radnicima, da se omogući zaposlenima obuka i da im se produži sezona i posle leta. Ali, pitanje je ima li Grčka vremena jer su već u aprilu krenule horde turista.

- U Atinu je stiglo 50 odsto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine. Većinom su to mladi koji su nakon pandemije opet počeli putovati - kaže predsednik uprave atinskog aerodroma Janis Paraskis.

Vlasnici smeštaja tvrde da u Grčkoj raste kvalite usluga, odnosno iskustva koje doživljavaju gosti u gradskim restoranima prilikom večere ili tokom obilaska prodavnica i muzeja. Zbog toga bi, kao i zbog aktuelne inflacije, kao i zbog želje za nadoknadom propuštenog prihoda tokom pandemije, letovanje u Grčkoj moglo biti skuplje nego prethodnih godina.

(Telegraf Biznis)

Video: Miriše na biznis: Raznobojno "more" koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>