• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Srbija mora da nastavi sa ukidanjem nepotrebnih graničnih procedura"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravljen je pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera što je dovelo do olakšavanje trgovine u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda

  • 1

Foto: MUST, Đ. K.

Regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i zato mora da se nastavi sa ukidanjem nepotrebnih graničnih procedura, jer samo tako može da se generiše više investicija, da se ubrza i povećamo promet ljudi i roba i podigne standard svih građana u regionu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović na Regionalnoj konferenciji "Razvoj novih tržišta i privlačenje novih klijenata i poslovnih prilika", u organizaciji D.R. Gilbert centra i Slovenačkog poslovnog kluba.

Pitanje dugog čekanja na granicama, za Srbiju je bitno iz više razloga, pre svega što je naše najznačajnije izvozno tržište Evropska unija, kao i zbog činjenice da je naša država važno tranzitno područje preko kojeg i partneri iz regiona trguju sa državama članicama EU.

Prema podacima zabeleženim sredinom maja, na graničnom prelazu Horgoš na ulazu u Srbiju kamioni su čekali 30 minuta i bilo je ukupno sedam kamiona u koloni, dok se na izlazu iz Srbije čekalo od devet do 11 sati sa kolonom kamiona dugom tri kilometra.

Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju čekalo se šest sati, dok su na izlazu iz naše zemlje kamioni čekali 16 do 18 sati i kolona kamiona je bila duga više od pet kilometara, rekao je ministar i dodao da ovi podaci potvrđuju da je osetno jednostavnije kamionima iz EU da uđu u Srbiju i da se granične inspekcije naše države trude da ubrzaju procedure, dok sa druge strane pogranični organi EU država članica imaju mnogo komplikovanije procedure, imajući u vidu da se radi o spoljnoj granici EU i da se vrše pojačane kontrole.

Koliko inicijativa “Otvoreni Balkan”, već daje pozitivne rezultate vidi se na primeru graničnog prelaza Preševo, gde je identično vreme čekanja sa obe strane do 30 minuta, a kolona nije veća od sedam kamiona, jer je uspostavljeno integrisano upravljanje granicom sa Severnom Makedonijom, rekao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je napravljen pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka što je dovelo do olakšavanje trgovine u regionu, pre svega u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda.

U nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno je i do 50 odsto, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni i do 80 odsto, što je rezultiralo uvećanjem obima trgovinske razmene u regionu „Otvorenog Balkana“ za skoro 30 odsto, zaključio je Momirović.

(Telegraf Biznis)

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>