• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

TikTok uzvraća udarac, tuži Montanu zbog zabrane: "Zabrinutost zbog špijuniranja je neosnovana"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi američki zvaničnici su izrazili bojazan da bi kineska vlada potencijalno mogla pristupiti američkim podacima putem TikToka u špijunske svrhe

  • 0
tiktok

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

TikTok je podneo tužbu protiv Montane zbog zakona koji bi zabranio popularnu aplikaciju kratkih video snimaka u državi početkom sledeće godine.

TikTok navodi da zabrana krši Ustav SAD, uključujući Prvi amandman, kao i druge savezne zakone, stoji u tužbi podnesenoj Okružnom sudu u Montani. Kompanija takođe tvrdi da je zabrinutost da bi kineska vlada mogla pristupiti podacima američkih korisnika TikTok-a, što je ključna motivacija za zabranu, "neosnovana".

Nacrt je potpisao guverner Montane Greg Gianforte prošle nedelje, a njime će biti izrečena kazna od 10.000 dolara dnevno za TikTok ili prodavnice aplikacija zbog stavljanja aplikacije na raspolaganje ličnim uređajima u državi od 1. januara 2024. godine.

- Osporavamo neustavnu zabranu TikTok-a u Montani kako bismo zaštitili naše poslovanje i stotine hiljada korisnika TikTok-a u Montani - rekla je portparol TikToka Bruk Oberveter u saopštenju, piše CNN.

- Verujemo da će naš pravni izazov prevladati na osnovu izuzetno snažnog skupa presedana i činjenica - kaže ona.

Emili Flouer, portparolka državnog tužioca Montane, rekla je za CNN: "Očekivali smo pravne izazove i potpuno smo spremni da branimo zakon koji pomaže u zaštiti privatnosti i bezbednosti stanovnika Montane".

Zakon Montane proizilazi iz sve veće kritike TikToka zbog njegovih veza sa Kinom preko matične kompanije, BiteDance. Mnogi američki zvaničnici su izrazili bojazan da bi kineska vlada potencijalno mogla pristupiti američkim podacima putem TikToka u špijunske svrhe, iako nema dokaza da je kineska vlada to ikada učinila. Neki savezni zakonodavci su takođe pozvali na zabranu.

Zabrana Montane otišla je korak dalje od drugih država koje su ograničile TikTok na vladine uređaje. Ali pravni i tehnološki stručnjaci kažu da postoje izazovi za Montanu, ili bilo koju državu, da sprovede takvu zabranu.

TikTok je u žalbi naveo da aplikaciju koriste "stotine hiljada" ljudi u Montani da "komuniciraju jedni sa drugima i širom sveta, o beskrajnom broju tema, od biznisa preko politike do umetnosti".

- Ovo je neviđeni i ekstremni korak zabrane i direktno kršenje Prvog amandmana - kažu u TikTok-u.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li zaista možete da otključate bilo čiji iPhone? Isprobali smo viralni TikTok trik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>