• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li kako izgleda najveća novčanica u Argentini: Novih 2.000 pezosa vredi samo 4 dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova novčanica će poboljšati rad bankomata i istovremeno optimizovati kretanje gotovine

  • 2
argentinska novčanica od 2.000 pezosa  Argentina 2.000 peso note Foto: Banco Central da Argentina

Nova argentinska novčanica od 2.000 pezosa, novčanica najvećeg apoena u zemlji, puštena je u opticaj, iako zbog brze depresijacije valute vredi samo 8,50 dolara po zvaničnom kursu i nešto više od 4 dolara na uobičajeno korišćenim paralelnim tržištima.

Cene se u Argentini veoma razlikuju od prodavnice do prodavnice, a pokušaj kupovine osnovnih dnevnih stvari po najnižim cenama je gubljenje vremena i energije za zaposlene Argentince.

Pezos je ove godine izgubio oko četvrtine svoje vrednosti u odnosu na dolar uprkos striktnoj kontroli kapitala koja usporava njegov pad. Većina Argentinaca kupuje dolare na nezvaničnim tržištima, piše Guardian.

Južnoamerička nacija se takođe bori sa inflacijom od 109 odsto, jednom od najviših u svetu, za koju anketa centralne banke procenjuje da bi do kraja godine mogla dostići skoro 130 odsto. Kamatna stopa je povećana na 97 odsto.

S obzirom da se otprilike polovina svih komercijalnih transakcija i dalje obavlja u gotovini, nova najveća novčanica bi trebalo da delimično ublaži probleme zbog kojih je bankama ponestajalo prostora u trezorima, a i kako lokalno stanovništvo i turisti ne bi više nosili vreće gotovine da plate neke obične stvari.

- Ova novčanica će poboljšati rad bankomata i istovremeno optimizovati kretanje gotovine - navodi se u saopštenju centralne banke u ponedeljak. Najveća novčanica ranije je bila novčanica od 1.000 pezosa. Nova novčanica od 2.000 pezoa ima dizajn koji obeležava razvoj nauke i medicine u Argentini, saopštila je centralna banka.

(Telegraf Biznis)

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>