• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nije loše vino, nego njegova zloupotreba": Italija protiv zdravstvenih upozorenja na alkoholu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moraće da budu istaknute etikete sa podacima o kalorijskoj vrednosti, kao i upozorenja o rizicima konzumiranja alkohola

  • 0
vino

Foto: shutterstock.com

Italijanska vlada angažovala se na blokiranju novog zakona koji je juče stupio na snagu u Irskoj, a kojim se proizvođači vina i drugih alkoholnih pića obavezuju da od 2026. godine na svoje proizvode postave upozorenja o zdravstvenim rizicima i opasnostima od konzumiranja alkoholnih pića tokom trudnoće.

Zakon nalaže proizvođačima da, od 22. maja 2026. godine, na ambalaži vina i žestokih pića koja se prodaju u Irskoj istaknu zdravstvene etikete sa podacima o kalorijskoj vrednosti, količini alkohola, kao i upozorenja o rizicima konzumiranja alkohola koji su povezani sa trudnoćom, oboljenjima jetre i fatalnim malgnitetima.

Ovaj zakon koji je u ponedeljak potpisao irski ministar zdravstva Stiven Doneli, stranka Forca Italija iz vladajuće koalicije ocenila je kao potez koji razbija unutrašnje tržište EU i neosnovano izaziva uzbunu među potrošačima, prenosi portal Euraktiv.

- Ne slažemo se sa potezom Irske. To je potpuno pogrešno i izaziva neosnovanu uzbunu među potrošačima. Nije loše vino kao takvo, već zloupotreba alkohola - ocenio je član Evropskog parlamenta Rafaele Nevi, sekretar parlamentarnog odbora za poljoprivredu.

Prema njegovim rečima, pogrešno je kreirati nacionalne propise koji su ispred evropskih jer, kako kaže, Evropa kao celina mora izgraditi jedinstvena pravila za sve države članice. Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida iz redova stranke Braća Italije objavio je da on i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rade zajedno sa drugim evropskim zemljama kako bi se suprotstavili meri koju je ozakonila Irska i odbranili evropsko tržište.

- Smatramo da je postupak Irske nekorektan, jer jedno je informisati i pozvati na umerenost, što verujemo da je ispravno, ali sasvim je drugo reći da je proizvod loš za zdravlje potrošača - rekao je Lolobriđida.

(Telegraf Biznis)

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>