• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piloti u Nemačkoj zarađuju skoro 9.000 evra mesečno, a ni ostale plate nisu male

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez stručne diplome prosečna plata iznosila je 2.817 evra, odnosno 700 evra manje od one sa završenom visokom stručnom spremom

  • 4
Različita zanimanja profesije radnici Foto-ilustracija: Shutterstock

Zaposleni u Nemačkoj sa visokim obrazovanjem zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, od onih koji taj nivo obrazovanja nemaju, potvrđuju statistički podaci.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u aprilu prošle godine u proseku su zarađivali 3.521 evro bruto, pokazuje izveštaj nemačkog Zavoda za statistiku.

Bez stručne diplome prosečna plata iznosila je 2.817 evra, odnosno 700 evra manje od one sa završenom visokom stručnom spremom.

Plata zaposlenih sa položenim magistarskim ispitom u proseku je iznosila 4.826 evra i bila je viša od plate zaposlenih sa završenim osnovnim studijama, koja je iznosila 4.551 evro.

Akademski građani sa završenim magistarskim studijama zarađivali su u proseku 6.188 evra mesečno. Na samom vrhu, s prosekom od 8.687 evra, našli su se doktori nauka i profesori. Svi iznosi odnose se samo na platu bez dodatnih primanja iz radnog odnosa, piše portal Fenix.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model upoređivanja plata, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u kompaniji, regiji ili vrsti delatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako sa prosečnih 3.559 evra negovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki koje inkasiraju 1.778 evra. Najviše plate, 8.739 evra, imaju piloti.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>