• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uragani, mrazevi i opasna bolest uništili rod narandže: Da li nas čeka skok cena ovog voća?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sezona uragana 2022. uništila je useve narandže na Floridi, a strašna situacija se pogoršala jakim smrzavanjem u januaru

  • 0
pomorandža Foto: Unsplash

Ljubitelje narandža u podavnicama bi moglo da sačeka kiselo iznenađenje, jer su cene ovog voća počele da rastu nakon što je najnoviji izveštaj o poljoprivredi otkrio da su uzgajivači na Floridi zabeležili najniži rod narandže u poslednjih 90 godina. Posledice uzastopnih uragana 2022. godine, zajedno sa razornim uticajem bolesti citrusa, ostavile su poljoprivrednike sa rekordno niskim profitima.

- Pa, kao što možete zamisliti, nakon oluje, rod je izuzetno nizak, najniži od Drugog svetskog rata u celoj državi, što nije održivo za industriju koja ide u budućnost - rekao je Glen Bek, četvrta generacija farmera u Grovelendu na Floridi.

Nekada prepuni voćnjaci narandže u Grovelendu dali su rekordno nizak prinos. Farma Glena Beka, zabeležila je zapanjujućih 60 procenata gubitka. Neki proizvođači narandže širom države doživeli su još značajniji pad.

- Bili smo jedni od srećnika. Mnogi uzgajivači su pretrpeli gubitke od 90 odsto i 100 odsto. Mnogi su, nažalost, morali da napuste industriju - kaže on za FOX Business.

Sezona uragana 2022. uništila je useve narandže na Floridi, a strašna situacija se pogoršala jakim smrzavanjem u januaru. Međutim, farmeri veruju da bolest ozelenjavanja citrusa predstavlja najveći izazov do sada. Zaražena stabla pomorandže rađaju gorke, zelenkaste plodove koji se ne mogu prodati.

- Nikad nije bilo ovako loše. A što se tiče bolesti ozelenjavanja, uvek je postojalo mnoštvo štetočina i bolesti sa kojima se boriti, ali ova je daleko najgora. Gore je od svega ostalog zajedno - rekao je Bek u toku kriza.

On je napomenuo da trenutno proizvodi pomorandže u oko šest okruga.

- Iako je geografski rasprostranjena, svi su se susreli sa istim problemima. Bolest je toliko raširena da je prisutna svuda - objašnjava Bek.

Nakon rekordno niske žetve, farmeri i dalje čekaju pomoć iz Vašingtona.

- Kongres je još u decembru odvojio novac za pomoć u katastrofama, a bilo je novca za poljoprivredu širom zemlje, što bi uključivalo i katastrofe ovde na Floridi od 2022. godine. Nažalost, još nismo videli da je išta od te pomoći stiglo do države - zaključuje on.

(Telegraf Biznis)

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>