• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jarko naranžastu gaziranu tečnost nazvali "šampanjac": Francuska uništila 35.000 flaša ovog pića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naziv "šampanjac" mogu da koriste samo proizvođači penušavih vina iz francuske regije Šampanja

  • 1
Lažni šampanjac Foto: Direction générale des douanes et droits indirects

Francuska granična policija uništila je skoro 35.000 flaša gaziranog pića koje je nosilo naziv "Šampanjac". Carinski službenici u severnoj luci Le Avr rekli su da flaše potiču sa Haitija i da sadrže "jarko narandžastu tečnost".

Ove flaše zaplenjene su još u oktobru 2021. godine, nakon što su carinici uočili njihovu etiketu na kojoj je pisao "Voćna kruna Šampanjca".

Naziv "šampanjac" mogu da koriste samo proizvođači penušavih vina iz francuske regije Šampanja, a po zakonu o geografskim oznaka porekla, niko dugi ne sme ovako da obeležava svoja pića, prenose Nezavisne novine. 

Trenutno postoji više od 121 zemlje koje poštuju odluku o korišćenju imena, pokazuju podaci trgovačkog udruženja Šampanja. Grčka feta, italijanski parmezan i britanski stilton plavi sir takođe su zaštićeni takvim pravilima.

Francuska carina rekla je da su flaše narandžastog pića bile namenjene prodaji na francuskom tržištu. U oktobru 2022. godine pariski sud je presudio da se flaše unište, jer krše ovaj propis.

Šarl Gomere, glavni direktor Odbora za šampanjac, rekao je da njihovo uništavanje pojačava važnost odluke.

- Ovakva upotreba doprinosi slabljenju ugleda naziva. Borba protiv zloupotrebe imena Šampanjac započela je 1844. godine i od tada nije prestala - rekao je Gomere.

Pre nego što je zaplenjen zbog kršenja zakona o nazivu "šampanjac", isti je proizvod bio predmet istrage francuske Uprave za tržišno takmičenje, potrošnju i suzbijanje prevara.

Povučen je zbog prevelike količine benzijeve kiseline - uobičajnog konzervansa koji se koristi u hrani i piću. Ali uništenje narandžaste gazirane vode nije prvi put da su pića doživela ovakvu sudbinu zbog korišćenja imena Šampanjac.

U aprilu je u Belgiji na zahtev Odbora za šampanjac uništeno više od 2.000 flaša američkog piva, nazvanog "Šampanjac pivo", prenosi BBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja "kraft" vina u srcu Londona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>