• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska lira na rekordno niskom nivou, nakon što je Erdogan ponovo izabran za predsednika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Valuta se trgovala na 19,97 lira u odnosu na dolar, od ponedeljka u 4 ujutro po londonskom vremenu

  • 4
Erdogan izbori pobeda Turska Foto: Tanjug/AP

Reizabrani predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, dobio je čestitke sa raznih strana zbog svoje izvojevane pobede na nedavno održanim izborima, ali...

Ostaje pitanje kako će se to odraziti na ekonomiju zemlje, koja je već zabeležila ultravisoku inflaciju.

Naime, nakon vesti o pobedi Erdogana na izborima za predsednika u Turskoj, nacionalna valuta - turska lira - potonula je na rekordno nizak nivo, preneli su svetski mediji.

"Turska lira je u ponedeljak skliznula pošto je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan obezbedio pobedu na predsedničkim izborima 2023. godine, produživši svoju vladavinu na treću deceniju na vlasti", napisao je CNBC.

Valuta se trgovala na 19,97 lira u odnosu na dolar, od ponedeljka u 4 ujutro po londonskom vremenu, nakon što je ranije tokom sesije skliznula na 20 lira za dolar.

- Imamo prilično pesimističan pogled na tursku liru zbog toga što je Erdogan zadržao funkciju nakon izbora - rekao je ekonomista za tržišta u razvoju i devizni strateg iz "Wells Fargo", Brendan Mekena za CNBC.

Mekena predviđa da će lira do kraja drugog kvartala 2023. dostići novi rekord od 23 lire u odnosu na dolar, a potom 25 lira već sledeće godine. Valuta Turske je, navodi se, izgubila oko 77% svoje vrednosti u odnosu na dolar u poslednjiһ pet godina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>