• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rimac dobija državnu pomoć za robotaksi: Biće pokriveno 45% troškova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radi se o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu, koji će korisnicima omogućiti kombinaciju više načina prevoza putem jedinstvene platforme

  • 0
rimac

Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Evropska komisija je pre nekoliko dana odobrila državnu pomoć Hrvatskoj, u iznosu 179,5 miliona evra, za projekat robotaksija koji razvija inovator i preduzetnik Mate Rimac.

Podrška će biti data u obliku direktne bespovratne pomoći i pokriće oko 45 odsto prihvatljivih troškova. Ako se projekat pokaže vrlo uspešnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će deo primljene pomoći vratiti državi, preneo je Seebiz.

Radi se o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu, koji će korisnicima omogućiti kombinaciju više načina prevoza putem jedinstvene platforme. Bude li uspešan, model bi se mogao proširiti na druge gradove EU.

Cilj je podrška kompaniji P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge, koja se zasniva na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju. P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u "Rimac Automobili" i Adriano Mudri, glavni dizajner u istoj firmi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>