• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će trgovci, ipak, morati da ograniče cene osnovnih prehrambenih proizvoda?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi

  • 0
Prženice, tost, hleb Foto: Shutterstock

Britanska vlada razmatra planove da obaveže trgovce na malo da ograniče cene osnovnih prehrambenih artikala, kao što su hleb i mleko, izveštava britanski Telegraf, jer su cene osnovnih namirnica nastavile da rastu dvocifreno.

Međutim, na pitanje o kontroli cena, ministar zdravlja Stiv Barkli je rekao za BBC da "to nije tako razumeo", preneo je Rojters.

Kancelarija premijera Rišija Sunaka sada razgovara sa supermarketima o sporazumu sličnom onom koji je postignut u Francuskoj, gde glavni maloprodajni lanci naplaćuju najniži mogući iznos.

- Koliko sam shvatio, vlada radi konstruktivno sa supermarketima na tome kako da se reši stvarna zabrinutost oko inflacije i troškova života, i to na način koji, takođe, vodi računa o uticaju na dobavljače - rekao je Barkli.

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi. Cene su porasle za više od 19 odsto prošle godine, što je najveći porast od 1970-ih godina. Budžeti domaćinstava su opterećeni i porastom cena energenata.

Veliki supermarketi, kao što su Tesko i Sejnsberi, najavili su sniženje cena pojedinih prehrambenih proizvoda poslednjih nedelja. Endrju Opi iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC) rekao je da su visoke cene hrane direktan rezultat rastuće cene energenata, transporta i rada, kao i viših cena koje se plaćaju proizvođačima hrane i poljoprivrednicima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>