• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste sezonac u Hrvatskoj, ovo su nova pravila o oporezivanju bakšiša: Evo koliko ostaje radniku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ugostiteljski sektor ova promena je značajna jer će lakše zadržati postojeće radnike, ali i pronaći nove

 • 3
bakšiš

Foto: Shutterstock

U sklopu aktuelne poreske reforme zasluženo mesto ima novi poreski tretman napojnice kao alata za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika. Ukratko, to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja bakšiša karticama, ali će od januara 2024. godine, jedan evro napojnice zaista biti jedan evro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjem nivou u iznosu od 3.360 evra.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske privredne komore (HOK). Predsednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na nju obračunavaju porez i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos.

- Napojnica ne podleže obračunu PDV-a, ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja deo bruto zarade. Na primer, jedan evro, prema obračunu koji zavisi od individualne situacije pojedinog radnika na osnovu zarade, mesta rada, mesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 odsto napojnice u neto iznosu, piše Poslovni dnevnik.

- Po novom će se cela napojnica isplatiti radniku, naravno do neoporezivog iznosa - kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji dogovore s kartičarima kako bi se rešila pitanja vezana za trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu, tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika.

Takođe ostaje i da se vidi na koji način će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3.360 evra godišnje. Predlog HOK-a je da se isti oporezuje prema Zakonu o lokalnim porezima. Na poklon u vidu novca sada se plaća porez od četiri odsto, a Komora smatra da je to najprimerenije oporezivanje, jer napojnica predstavlja poklon zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku.

Ovim izmenama osigurava se dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udeo turizma i ugostiteljstva u ukupnoj privredi i BDP-u.

- Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeću radnu snagu, a služiće nam i kao još jedan pregovarački alat za pronalaženje buduće radne snage. Ono što je pohvalno je da je sve apsolutno transparentno prema radnicima i Poreskoj upravi jer je u svakom trenutku vidljivo koliko svaki radnik ima dodatak na ugovorenu platu - navodi predsednik Udruženja ugostitelja HOK-a Franz Letica.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vsldo

  29. maj 2023 | 13:28

  Pa šta rade naši ljudi u "lijepoj njihovoj"? Koliko puta treba da nas isteruju? Neka zovu svoje prijatelje!!!

  3
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>