• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić obišla radove na izgradnji BIO4 Kampusa: Prostiraće se na 110.000 kvadratnih metara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Useljenje BIO4 kampusa očekuje se u prvoj polovini 2025. godine

  • 1
Ana Brnabić kampus BIO4 Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je pripremne radove na izgradnji objekta na lokaciji Rakovica selo u okviru realizacije projekta BIO4.

Premijerka je istakla da će projekat obezbediti dalji održivi rast i mogućnost da Srbija sačuva mesto među evropskim liderima u oblasti savremenih tehnologija.

- Biotehnologija je budućnost, sinergija između informacionih tehnologija i veštačke inteligencije i svega onoga što se naziva nauka o životu - dodala je Brnabić.

Ministar Vučević je istakao da je Ministarstvo odbrane pouzdan partner, zajedno sa ostalim ministarstvima, u realizaciji ovog projekta.

- Ovaj projekat možda nije za sveukupnu javnost preterano atraktivan, a strateški je bitan i od strateškog je značaja za dalji razvoj Republike Srbije, pre svega po pitanju zdravalja, ali i bezbednosti naših građana, odnosno naše države. I sve ovo što vidite na lokaciji Rakovica selo je koordinirano sa svim ministarstvima koja su uključena, a nosilac aktivnosti je Ministarstvo odbrane - rekao je ministar Vučević.

- Čestitam svima koji su pokrenuli ovu inicijativu i osmislili, ne samo novu lokaciju ili premeštanje instituta "Torlak" i civilnog i vojnog dela, nego pre svega ono što će predstavljati izgradnja BIO4 kampusa i budućnosti Srbije, svakako i sigurnije zdravstvene bezbednosti svih naših građana - dodao je ministar.

Pripremne radove su obišli i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i v.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", Luka Dragačević.

O kampusu

BIO4 kampus ima ukupnu površinu od 110.000 kvadratnih metara bruto površine, a ukupna investicija je oko 190 miliona evra za izgradnju, plus još oko 100 miliona evra za opremanje, dok je ukupan broj osoba oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata, plus gosti i privreda.

Useljenje BIO4 kampusa očekuje se u prvoj polovini 2025. godine.

Centralna tačka nacionalnih investicija u bioekonomski razvoj je izgradnja BIO4 Kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta u širem regionu.

Naziv BIO4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. maj 2023 | 11:44

    Ulaganje u znanje, u buducnost - podrska za ovakav nacin rada i razmisljanja!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>