• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važna vest pred letnju sezonu: Poskupljuju vinjete u Sloveniji, ovo su nove cene za sve vrste vozila

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vinjete su poslednji put poskupele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva odsto

  • 1
srećna devojka žena putovanje automobilom šešir u ruci izlet odmor Foto: Shutterstock

Vlada Slovenije dala je zeleno svetlo za poskupljenje vinjeta za auto-puteve za vozila, javlja Anadolija.

Naime, Vlada je sledila predlog Ministarstva infrastrukture i podržala predlog poskupljenja vinjeta za auto-puteve od 6,8 ​​odsto. Godišnja vinjeta za automobile sada će koštati 117 evra.

U Državnoj agenciji za puteve (DARS) nastojali su da nove cene stupe na snagu pre turističke sezone, 15. juna ili 1. jula.

Za mesečnu vinjetu vozači će morati da izdvoje 32 evra, što je dva evra više nego danas, a za nedeljnu 16 evra ili jedan evro više.

Za kombije će godišnja vinjeta sa 220 evra poskupeti na 235, mesečna sa 60 na 64,10 evra, a nedeljna sa 30 na 32 evra. Za motocikle će godišnja vinjeta sa 55 poskupeti na 58,70 evra, polugodišnja sa 30 na 32 evra, a nedeljna vinjeta sa 7,50 na 8 evra.

Ministarka infrastrukture Alenka Bratušek objasnila je da je cena vinjeta za auto-puteve povećana jer je "potrebno obezbediti dugoročnu finansijsku održivost DARS, kako bi mogli izvesti sve planirane projekte".

- Većina Slovenaca već je ove godine kupila vinjete, a poskupljenje će osetiti tek pri kupovini sledeće godine. Godišnja vinjeta za privatna vozila, koja danas košta 110 evra, sada će koštati 170,5 evra - objašnjeno je.

Bratušek je poskupljenje opravdala i činjenicom da su vinjete poslednji put poskupele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva odsto. Prosečna plata u istom razdoblju porasla je nešto više od trideset odsto.

Bratušek kaže da će sredstva od poskupljenja iskoristiti za sve projekte koje DARS sprovodi, uključujući treću razvojnu osovinu i Karavanski tunel.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvaranje deonice na delu Moravskog koridora od Pojata do Makrešana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>