• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

ECB upozorila: Povlačenje sredstava najveći rizik za banke u zoni evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo bi moglo da se dogodi u dva slučaja

  • 0
Evropska centralna banka, ekonomija evro biznis

Foto: Tanjug/AP

Najveće banke u zoni evra mogle bi da pretrpe udarac ako njihovi finansijski klijenti, kao što su fondovi, osiguranici i klirinške kuće, povuku svoje depozite ili na drugi način upadnu u probleme, upozorila je Evropska centralna banka (ECB) juče.

ECB studija je razmatrala rizik od prelivanja iz takozvanih banaka u senci - kao što su fondovi, i druge finansijske kompanije koje omogućavaju finansiranje u u ovom ili onom obliku.

Utvrđeno je da je izloženost u smislu bankarskih sredstava, kao što su krediti i obaveze, poput depozita, bila koncentrisana u 13 najvećih zajmodavaca u evrozoni, uključujući njenih osam globalno važnih banaka prenosi Reuters.

Kao najveći rizik identifikovali su da banke u senci povuku svoja sredstva iz banaka, kao što su depoziti i ugovori o reotkupu.

Oni čine 13% svih obaveza tradicionalnih banaka, ili više za veće banke.

Ovo bi moglo da se dogodi ako banke u senci ili nebankarski finansijski posrednici (NBFI) u žargonu regulatora budu i sami pogođeni odlivom ili izgube poverenje u banku.

"Ovo finansiranje može biti veoma osetljivo na kreditni kvalitet banaka primalaca i može pojačati pritiske finansiranja sa kojima se banke suočavaju ako se stabilnost njihovih osnova dovede u pitanje", navela je ECB.

Dodaje se da bi nevolje kod sistemski važnih zajmodavaca takođe izazvale probleme za banke u senci.

Globalne sistemski važne banke u zoni evra su: BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale i UniCredit.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>