• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trogodišnje krstarenje u krizi: Kažu da je brod "nesposoban za plovidbu", putnici otkazuju aranžmane

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom ovog trogodišnjeg putovanja putnici bin trebalo da posete 135 zemalja i sedam kontinenata

  • 1
Kruzer Foto: Shutterstock

Kada je Life at Sea Cruises predstavio putovanje od 130.000 milja, ono je najavljeno kao "prvo i jedino trogodišnje krstarenje na svetu“.

U startu je rečeno da je potražnja za kabinama "bez presedana", a neki entuzijasti i ljubitelji putovanja su prodavali svoje domove pripremajući se za putovanje života.

Samo nekoliko meseci nakon što je Life at Sea Cruises, filijala Miray Cruises, otvorila rezervacije za putovanje na MV Gemini, kruzer, koji bi trebalo da isplovi iz Istanbula 1. novembra, izgleda da je u krizi, a pojedini kupci već su počeli da traže povraćaj novca.

Ceo tim u Life at Sea Cruises, koji je postavljen posebno za ovaj projekat, razišao se sa Miray Cruises nakon očiglednog prekida u komunikaciji oko prikladnosti broda. Mike Petterson, sada bivši generalni direktor za Life at Sea Cruises, potvrdio je za CNN Travel da su on i ostatak tima osnivača "odstupili" od projekta.

Iako se spekulisalo da će krstarenje biti prekinuto, Kendra Holms, direktorka poslovnog razvoja i komercijalnih operacija u Miray International, insistirala je da to nije slučaj tokom vebinara koji je održao izvršni tim kompanije Miray.

- Ovo krstarenje nije otkazano. Brod polazi 1. novembra po planu, da odmah to razjasnimo. Nećemo krstarenje otkazati - rekla je Holms.

Međutim, još uvek nije jasno da li će se putovanje odvijati na MV Gemini ili drugom brodu.

- Trenutno je ime broda Gemini - dodala je Holms, pre nego što je objasnila da trenutno nije u mogućnosti da razgovara o novom brodu.

Ona je napomenula da ne mogu da objave nikakve detalje o potencijalnom novom brodu zbog poverljivosti ugovora, "što je standard u industriji krstarenja".

- Narednih nedelja reći ćemo kupcima kolika je bruto tonaža plovila i koliko ima kabina, ali nećemo da otkrivamo ime broda, niti od koje je kompanije kupljen - rekla je ona.

Prema Irini Strembitski, bivšem direktoru prodaje i marketinga Life at Sea Cruises, brod, koji ima kapacitet do 1.074 putnika, inženjer je ocenio "nesposobnim za plovidbu" i izrazio je sumnju da će biti u stanju da završi trogodišnje putovanje.

- Nesposoban za plovidbu je veoma specifičan termin koji se odnosi na bezbednost plovila  i znači da plovilo ima dovoljno čamaca za spasavanje, palube koje su otporne na klizanje, kako bi se osigurala njegova bezbednost - rekla je ona.

Holms tvrdi da brod Gemini ima sve potrebne sertifikate, samo moraju da budu obnovljeni u julu ove godine. Razumljivo, vesti o neizvesnosti u vezi sa krstarenjem bile su posebno zabrinjavajuće za one koji su već položili depozite na neke od 400 oglašenih kabina.

Penzionisana srednjoškolska profesorka Šeron Lejn iz Kalifornije rezervisala je kolibu od 130 kvadratnih stopa i planirala je da proda "95 odsto svog imanja" pre nego što krene. Međutim, Lejn kaže da bez obzira kako se stvari odvijaju, ona neće ići na putovanje tokom kojeg je trebalo da poseti 135 zemalja i sedam kontinenata.

- Jedni kažu da je putovanje otkazano, drugi da nije. Ne zanima me ko je u pravu, ne volim haos - rekla je ona.

Kada su otvorene rezervacije, cene soba su se kretale od oko 30.000 dolara godišnje, uključujući popust za solo putnike, do 109.999 dolara po osobi za apartman na balkonu. Holms je rekla za CNN Travel da je putovanje trenutno rezervisano nešto više od 50 odsto i da su do sada refundirali mali broj naknada.

(Telegraf Biznis)

Video: Miriše na biznis: Raznobojno "more" koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budza

    1. jun 2023 | 05:38

    Eto a ja dao otkaz da odem 3g na odmor i zašto za džabe. Ima da ih tuzim

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>