• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko je iznosio BDP u prvom kvartalu 2023? IKT dominira među svim branšama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 1,5 odsto

  • 0
Programeri kodiranje programiranje Foto: Q Agency/Promo

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu je iznosio 0,7 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2023. godine od 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija - 9,9 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama - 2,3 odsto i u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti - 5,7 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 1,5 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 0,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 4,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 0,3 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 2,0 odsto i izvoza robe i usluga, 8,3 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava 0,3 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 4,9 odsto i uvoza robe i usluga od 1,8 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>