• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šefica britanske TV stanice ostvariće rekordnu zaradu, 30 puta veću od primanja zaposlenih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnji izveštaj emitera pokazuje da se jaz u platama između najvišeg menadžmenta i ostalog osoblja širi brzinom munje

  • 1
Moćna žena, moćnija žena, muškarac, snage među plovima, šefica, domino dominantna Foto: Shutterstock

Izvršna direktorka Kanala 4 Aleks Mahon dobiće najveći godišnji prihod u istoriji ove stanice, dok se slabije plaćeno osoblje bori sa krizom nastalom zbog povećanih troškova života.

Nakon što je emiter izbegao privatizaciju ranije ove godine, šefovi stanice će odneti kući milione, za razliku od ostalih zaposlenih. Mahon, kojoj je korporativni odbor za naknade dodelio maksimalnu moguću isplatu bonusa za 2021. godinu, mogla bi dobiti skoro 1,4 miliona funti ukupne naknade za 2022. godinu, ako se proceni da je još jednom dostigla vrhunske ciljeve.

Skoro 1.000 zaposlenih na Kanalu 4 takođe ima koristi od učinka kompanije, iako godišnji izveštaj emitera pokazuje da se jaz u platama između najvišeg menadžmenta i ostalog osoblja širi brzinom munje, piše Guardian.

Mahon je 2021. godine plaćena 1,196 miliona funti, u poređenju sa 991.000 funti 2020. godine. Njena plata je 2020. godine bila 23 puta veća od plate zaposlenih na Kanalu 4. Ovaj jaz se povećao na 30,3 puta u 2021. godini.

Njena procenjena zarada za prošlu godinu nadmašila bi prethodni rekord isplaćen izvršnoj direktorki Kanala 4, koji je držao Endi Dankan koji je 2007. godine dobio 1,21 miliona funti u paketu zarade koji je pojačan posebnim bonusom povezanim sa njegovim prelaskom sa BBC-ja.

Tokom svog skoro šestogodišnjeg mandata, Mahon je vodila Kanal 4 kroz pandemiju i predvodila najnoviji pokušaj vlade da privatizuje državnu radiodifuziju. U 2021. godini, Kanal 4 je ostvario rekordnih 1,2 milijarde funti prihoda, prvi put da je premašio milijardu funti, što je 18 odsto više u odnosu na nivoe pre pandemije.

Odbor Kanala 4 je nagradio Mahon tako što je povećao maksimalnu godišnju isplatu bonusa sa 50 odsto na 80% odsto osnovne plate u 2021. godini da bi "obezbedio odgovarajuću nagradu za njeno vođstvo tokom perioda značajne neizvesnosti", dok su uslovi bonusa za osoblje i ostali menadžment ostali nepromenjeni.

Međutim, čak i ako joj se dodeli bonus od nešto više od 50 odsto njene osnovne plate na kraju godine, Mahon će verovatno postati najbolje plaćeni direktor od kada je emiter osnovan pre 40 godina. Njena plata će biti objavljena kada korporacija objavi svoj godišnji izveštaj u junu ili julu. Kanal 4 je odbio da komentariše ove navode.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>