• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je pet najplaćenijih žena na svetu: One upravljaju velikim svetskim kompanijama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 343 izvršna direktora u anketi o kompenzacijama kompanija S&P 500 koju su sproveli AP i Equilar, samo 20 su bile žene

  • 0
Najplaćenije žene Foto: (HONS) / AP Photo

Prošla godina donela je ženama koje se nalaze na čelu velikih kompanija, i koje se nalaze u grupi S&P 500, različite trendove u kretanju zarada.  Kompenzacija je povećana za više od polovine njih, ali je prosečna plata pala za 6 odsto.

Lisa Su iz kompanije Advanced Micro Devices, Mary Barra iz General Motors-a, Lynn Good iz Duke Energy, Phebe Novakovic iz General Dynamics i Adena Friedman iz Nasdaq-a, pet su najplaćenijih žena na svetu. 

Od 343 izvršna direktora u anketi o kompenzacijama kompanija S&P 500 koju su sproveli AP i Equilar, samo 20 su bile žene. Pošto je to jedna mala grupa, promene u platama za samo nekoliko njih mogu lako da iskrive ukupne cifre.

Pad dolazi u prosečnim zaradama dolazi nakon skoka vrednosti platnih paketa od 26 odsto u 2021. godini, kada je kompenzacija odražavala oporavak ekonomije i skok cena akcija i profita. Mnogi izvršni direktori su nagrađeni što su vodili svoje kompanije kroz najgore tokom pandemije.

Sve u svemu, žene izvršne direktorke su prošle godine zabeležile pad svojih bonusa za učinak od 13 odsto na 2,8 miliona dolara, a nagrade za akcije pale su za 4 odsto, na prosečno 10 miliona dolara. Njihova srednja ukupna nadoknada pala je za 6 odsto, na 14,7 miliona dolara. Srednja plata muških izvršnih direktora porasla je za 1 odsto na 14,8 miliona dolara.

- Još uvek nemamo dovoljno žena generalnih direktora. Teško je dati komentar o plati kada zaista nemamo dovoljno veliku veličinu uzorka - rekla je Lorejn Hariton, predsednica i izvršna direktorka Catalist-a, neprofitne organizacije fokusirane na žene na radnom mestu.

Lisa Su, izvršna direktorka kompanije Advanced Micro Devices, bila je najplaćenija žena izvršni direktor u istraživanju AP-a četvrtu godinu zaredom, ali je pala na 26. mesto najplaćenijih direktora, sa 22. mesta od prošle godine. Su je bila najplaćeniji od svih izvršnih direktora, muškaraca i žena, u 2019. godini.

Studija o kompenzacijama AP-a i Equilar-a uključivala je podatke o platama za 343 izvršna direktora u kompanijama S&P 500 koji su na ovom mestu najmanje dve fiskalne godine u svojim kompanijama.

Neke značajne žene izvršne direktorke nisu uključene jer su postale izvršne direktorke pre manje od dve godine, kao što je Roz Bruer iz Wallgreens Boots Alliance-a, Jane Fraser u Citygroup-u i Linda Rendl iz Clorok-a.

Izvršna direktorka Nasdaq-a Adena Friedman dobila je najveće povećanje plate, skok od 40 odsto. To je uglavnom bilo zbog nagrade zasnovane na učinku u vrednosti od 10 miliona dolara, povezane sa obnavljanjem njenog ugovora o zapošljavanju na dodatnih pet godina. Njen ukupni platni paket je procenjen na 28 miliona dolara.

Rukovodioci bi mogli da vide veće smanjenje plata 2023. godine, kada odbori uzmu u obzir pun efekat pada berze.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>