• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić potpisao ugovor o izgradnji petlje Jakovo: "Olakšaće život za oko 40.000 ljudi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radovi na izgradnji počeće sledeće sedmice, a predviđeno je da petlja bude završena do kraja godine

  • 2
Goran Vesić potpisuje ugovore studentima Foto: Nikola Anđić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, petlja Jakovo, vredan oko 3,3 miliona dolara sa kineskom kompanijom China Communications Construction Company (CCCC).

Vesić je nakon potpisivanja rekao da se ovime ispunjava obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će biti izgrađena i petlja Jakovo, koja će olakšati građanima tog dela grada izlazak na autoput "Miloš Veliki".

Radovi na izgradnji počeće sledeće sedmice, a predviđeno je da petlja bude završena do kraja godine.

- Petlja možda izgleda mala, ali je veoma značajna jer će olakšati život oko 40.000 ljudi koji će gravitirati njome - rekao je on.

Vesić je naglasio i da završetkom ove petlje više neće biti tranzitno kamionskog saobraćaja kroz centar Surčina, a to će doprineti i čistijem vazduhu ove opštine, ali i očuvanju puteva i većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

- Sada će postojati jasna veza između industrijske zone i autoputa što će dovesti do novih investicija u sam Surčin - ocenio je ministar.

On je dodao i da je Surčin jedna od najperspektivnijih opština u Srbiji, i najavio da će već 6. ili 7. juna biti otvorena nova pista na aerodromu "Nikola Tesla", prvi put posle 60 godina, što znači i više aviona i letova.

Vesić je rekao i da će Surčin vrlo brzo dobiti i železničku vezu sa Beogradom, podsetivši da će biti izgrađen i nacionalni stadion i sajam i da će sve to povući i izgradnju drugih javnih i privatnih objekata u ovoj opštini.

Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, petlja Jakovo, vredan oko 3.300.767,45 dolara danas su potpisali pored Vesića i Donge i generalni direktor Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Naime izgradnja petlje Jakovo, odnosno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji ulivno-izlivnih saobraćajnica na državnom putu Beograd - Južni Jadran na deonici Surčin - Obrenovac u Jakovu značajna je za korisnike autoputa, naročito one koji idu ka industrijskoj zoni u Jakovu, a i svim stanovnicima okolnih naselja omogućiće brži pristup autoputu.

Planirana je izgradnja jednosmernih saobraćajnica, širine kolovoza šest metara i bankina od 1,5 metara, a trake za usporenje i ubrzanje vozila predviđene su na delu zaustavne trake profila autoputa.

Ukupna dužina projektovanih saobraćajnica je 2,235 kilometara, a površina kolovoza ulivno-izlivnih saobraćajnica i proširenja zaustavne trake autoputa je 11.230 metara kvadratnih.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić objasnio kako rade električni punjači u praksi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resnik

    31. maj 2023 | 16:22

    A kada ce petlja Resnik, nas ima 60000 hiljada, sramota, da to nije uradjeno

  • petar

    31. maj 2023 | 18:32

    China?mi nemamo gradjevinsku operativu?veselinovici prezauzeti?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>