• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na svakoj cigareti stajaće ovakvo upozorenje: Kanada zacrtala da odvrati ljude od pušenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj potez je samo deo napora da se upotreba duvana u Kanadi smanji na manje od pet odsto do 2035. godine

  • 1

Kanada će uskoro nalepnice sa zdravstvenim upotorenjima stavljati direktno na cigarete, što će biti prv put da je tako nešto urađeno na setu, saopštila je zdravstvena agencija te zemlje.

Na novoj ambalaži na svakoj cigareti će stajati upozorenje sa frazama kao što su: "Cigarete izazivaju rak" i "Otrov u svakom dimu".

Uredba će stupiti na snagu 1. avgusta, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kanade. Ovaj potez je samo deo napora da se upotreba duvana u Kanadi smanji na manje od pet odsto do 2035. godine. Novi propisi će "učiniti praktično nemogućim izbegavanje zdravstvenih upozorenja" na duvanskim proizvodima, piše BBC.

Zdravstvena agencija predviđa da će do aprila 2025. prodavci u Kanadi prodavati samo duvanske proizvode koji imaju nove oznake upozorenja direktno na cigaretama. Upozorenja će se nalaziti na svim vrstama duvanskih proizvoda.

Ovaj potez usledio je nakon javnih konsultacija koje su trajale 75 dana. Nalepnice upozorenja su već odštampane na poklopcima kutija cigareta, a promene su planirane i za ambalažu, pa će se štampati dodatne nalepnice upozorenja unutar samih kutija.

Kanadska ministarka za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti Karolin Benet je u saopštenju rekla da upotreba duvana ubije oko 48.000 Kanađana svake godine.

- Bićemo prva zemlja na svetu koja je pojedinačne cigarete označila zdravstvenim upozorenjima - rekla je Benet, nazvavši promenu "hrabrim korakom"

Ovaj potez pozdravili su Kanadsko društvo za rak, Kanadska fondacija za srce i moždani udar i Kanadsko udruženje za pluća, koji su rekli da se nadaju da će te mere odvratiti ljude, posebno mlade, od pušenja.

U Kanadi se upozorenja na pakovanju cigareta nalaze još od 1989. godine, pre nje je duvanske proizvode na ovaj način obeležila i Velika Britanija, koja je štampala upozorenja još 1971. godine.

SAD su bile prva nacija na svetu koja je zahtevala zdravstvena upozorenja na pakovanju cigareta, donevši svoj Federalni zakon o označavanju i oglašavanju cigareta 1965. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    1. jun 2023 | 09:55

    Ali za eksperimentalne vakcine nije problem da se teraju ljudi a i deca da prime...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>