• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nedovoljno smo plaćali radnike 13 godina": Priznanje rudarskog giganta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rudarski gigant ima oko 80.000 zaposlenih i radnika po ugovoru na više lokacija

  • 0
ugalj, rudnik uglja Foto: Shutterstock

Australijski rudarski gigant BHP kaže da je nedovoljno plaćao sadašnje i bivše radnike širom zemlje 13 godina.

Oko 28.500 zaposlenih dobilo je manje odmora nego što im je pripadalo, pokazalo je istraživanje koje je sprovela kompanija, a 400 radnika nije dobilo dodatne naknade "zbog greške kod zavoda za zapošljavanje".

BHP kaže da je prijavio incident vlastima i da će greške koštati kompaniju do 280 miliona dolara pre oporezivanja, piše BBC.

Nekim pogođenim zaposlenima je odsustvo pogrešno oduzeto tokom državnih praznika u Australiji, otkrila je kompanija. Kao rezultat toga, u proseku im se dugovalo ukupno šest dana odsustva.

- Žao nam je svih sadašnjih i bivših zaposlenih koji su pogođeni ovim greškama. Ovo nije dobro i nije u skladu sa standardima koje očekujemo u BHP-u - rekla je Geraldine Slatteri, predsednica BHP-a za Australiju.

Kompanija je takođe saopštila da je naručila reviziju svojih sistema plaćanja. Rudarski gigant ima oko 80.000 zaposlenih i radnika po ugovoru na više lokacija, uključujući rudnik Escondida u Čileu, koji je najveći rudnik bakra na svetu.

Pored toga što su njene akcije bile kotirane u Australiji, kompanija je deo britanskog blue chip FTSE 100 indeksa već skoro čitavu deceniju.

U januaru 2022. godine kompanija je skinula svoje akcije sa londonskog tržišta zbog pritiska nekih investitora da pojednostave svoju korporativnu strukturu. Pristalice tog poteza su tvrdile da bi to BHP-u olakšalo prikupljanje novca, sklapanje poslova i vraćanje novca akcionarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliko Rusija zarađuje od svojih dijamanata?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>