• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena fabrika Vaker Najson, Brnabić poručila: "Kragujevac postaje motor tehnološkog razvoja Srbije"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- O tome kako se Kragujevac razvija dovoljno govori činjenica da sam sve češće tu - navela je premijerka Srbije danas

  • 0
kg, brnabic

FOTO: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/bs

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, prisustvuje svečanom otvaranju fabrike "Wacker Neuson" (Vaker Najson) u Kragujevcu.

Reč je o nemačkoj kompaniji, sa sedištem u Minhenu, osnovanoj davne 1848. "Wacker Neuson" je proizvođač građevinske opreme i kompaktnih mašina.

Događaju prisustvuje i nemačka ambasadorka u Srbiji, Anke Konrad.

Brnabić je istakla da je u prvom kvartalu ove godine nivo stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio 783,9 miliona evra, što je za 39,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine koja je bila rekordna. Podsetila je da je Srbija u 2022. privukla ukupno 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Nemačka kompanija je u Kragujevcu otvorila fabriku za proizvodnju čeličnih delova i opreme za mašine koje se koriste u građevinarstvu, a premijerka je naglasila da je Nemačka najvažniji ekonomski i trgovinski partner Srbije, kao i najveći bilateralni donator.

- O tome kako se Kragujevac razvija dovoljno govori činjenica da sam sve češće u Kragujevcu, kako bismo obeležili naš zajednički uspeh i rezultat. Velika mi je čast što imam priliku da danas budem ovde sa vama da obeležimo otvaranje još jednog proizvodnog programa u Srbiji  - rekla je Brnabićeva, i dodala da posle dugo godina Kragujevac ponovo postaje ne samo motor razvoja Srbije, već i motor tehnološkog naprednog razvoja.

Brnabićeva kaže da su nemački investitori poznati kao jedni od najopreznijih, a samim tim i najboljih i najkvalitetnijih investitora koji, pored novih radnih mesta i novca, donose i nova znanja, tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, pa su samim tim deo i društvenih reformi Srbiji.

- Tokom 2022. godine, ako pogledamo ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu roba i usluga između Srbije i Nemačke, ona je dostigla oko 10 milijardi evra, a ako se u obzir uzme samo razmena roba, ona je dostigla rekordnu vrednost od 8,24 milijardi evra - rekla je u nastavku premijerka Srbije i dalje istakla kako je razmena usluga sve važnija između Srbije i Nemačke.

- Kada nemačke kompanije dođu da ulažu u jednu zemlju onda nema bolje reference za tu zemlju jer, kako je više nemačkih investitora u Srbiji, tako je veće i privlačenje stranih direktnih investicija (SDI), pa je 2022. godina bila rekordna i u tom smislu je Srbija privukla 4,4 milijarde evra SDI, ali tokom 2023. godine postoji mogućnost da taj rekord bude oboren.

Nakon toga, usledilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i kompanije "Amazon Web Service" (AWS) u Data centru u Kragujevcu.

Podsećamo, u okviru dvodnevne posete Republici Srbiji, predstavnici globalne IT kompanije Amazon posetili su 31. maja vladinu Kancelariju za IT i eUpravu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>