• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opao i broj milijardera i njihovo ukupno bogatstvo: Sada ih ima "samo" 3.194

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD, Kina i Nemačka zemlje su koje se nalaze na vrhu liste država sa najviše milijardera

 • 1
Milijarder milioner novac dolari

Foto: Shutterstock~

Svetski milijarderi "oslabili" su prošle godine i gledajući ukupno bogatstvo, ali i u ukupnom broju pojedinaca koji se mogu pohvaliti pripadnošću ovom elitnom klubu, pokazuju poslednji podaci.

Altratin popis milijardera pokazuje da SAD i dalje u potpunosti dominiraju na rang listi sa 955 milijardera, a zatim slede Kina na drugom mestu sa 357 i Nemačka na 3. mestu sa 173. milijardera. 

Sve tri zemlje su zabeležile pad milijardera u 2022. godini, pri čemu je Amerika zabeležila pad od 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, Kina je zabilježila pad od 10,8 odsto, a Nemačka 1,7 odsto, piše FOX Business.

U izveštaju je utvrđeno da je 2022. godina donela prvi godišnji pad globalne populacije milijardera od 2018. godine. Zabeležen je pad za 3,5 odsto na 3.194 pojedinca u, kako su analitičari nazvali "godini ekstrema", ukazujući na nestabilnost globalnog tržišta, rat Rusije u Ukrajini, istorijski visoku inflaciju i monetarno zatezanje.

Ukupno bogatstvo milijardera je takođe opalo, palo je za 5,5 odsto na 11,1 bilion dolara, što je drugi najveći pad u poslednjoj deceniji.

Prema Altrati, milijarderi čije je bogatstvo snažno povezano sa tehnologijom, zdravstvom i nekretninama zabeležili su najveći pad neto vrednosti, dok su najviše otpornosti pokazali oni čije je bogatstvo vezano za industrije kao što su vazduhoplovstvo, odbrana, građevinarstvo i hrana i pića.

Od prvih 15 zemalja milijardera, samo dve su zabeležile porast svoje milijarderske populacije. Populacija milijardera u Rusiji porasla je za 4,7 odsto na 112, dok je Singapur doživeo porast od 8 odsto na 54. Možda nije iznenađujuće da su najveći gradovi sa milijarderima pogodili slični trendovi.

Njujork je prošle godine izgubio dva milijardera, ali i dalje drži najveću populaciju milijardera na svetu sa 136. Hong Kong je takođe izgubio par milijardera, ali je i dalje na drugom mestu sa 112, a San Francisko je na trećem mestu sa 84 nakon što je izgubio jednog milijardera 2022. .

Isto istraživanje izračunalo je i prosečnu starost milijardera, o čemu je pisao i Telegraf. 

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Qwerty

  1. jun 2023 | 18:30

  To je i bio cilj novog svetskog poretka da vladaju samo oni tajkuni od ranije koji su povezani kao sekte.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>