• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bez ekonomske nezavisnosti nema rodne ravnopravnosti: U toku najveći regionalni pravosudni forum

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednica Evropskog suda za ljudska prava Šifra O'Liri istakla je da je dobro zakonodavstvo na papiru jedna stvar, dok njih zanima dešavanje u praksi

  • 0
forum rodna ravnopravnost i zapadni balkan Foto: M.Petrović

"Iako nam je tema femicid i rodno zasnovano nasilje, mi znamo da oni imaju korena u samom društvu i da je rodna neravnopravnost i u drugim oblastima izazov na koji pravosuđe mora dati efikasan odgovor", naglasila je Biljana Braithwaite direktorka AIRE centra povodom drugog po redu regionalnog pravosudnog foruma "Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan".

Više od 100 ključnih pravosudnih aktera iz regiona i šire, uključujući predsednicu i sudije i sutkinje Evropskog suda za ljudska prava razgovaraće naredna dva dana u Beogradu o tome kako "pravosuđe može efikasno da odgovori na različite vrste rodne nejednakosti na Zapadnom Balkanu".

- Kao što je oblast diskriminacije na radu, imovinski sporovi, nasilni sporovi, a isto tako želimo da budemo aktivniji i u oblasti zastupljenosti žena u javnom životu, ukljućujući i promociju onih žena koje mogu biti uzor mladim devojkama i devojčicama da budu ambiciozne i da se uključe u društvene tokove na potpuno jednak način. Jer bez ove ekonomske nezavisnosti mi nećemo uspeti da se izborimo ni sa rodno zasnovanim nasiljem, ni sa femicidima koji su u stvari najekstremniji oblik te rodne neravnopravnosti - dodala je Braithwaite.

Trenutna predsednica Evropskog suda za ljudska prava i prva žena na toj poziciji Šifra O'Liri istakla je da je dobro zakonodavstvo na papiru jedna stvar, dok njih zanima dešavanje u praksi.

- Ovo je drugi put da se sastanak održava, pitanje nasilja nad ženama i devojkama nije jedinstven slučaj u Srbiji iako Srbija ima svoje specifičnosti. Naš zadatak je da utvrdimo koji su tipični stereotopi i predrasude koje postoje u sudstvu i šire i koji su to načini da ostvarimo rodnu ravnopravnost.

- Ono što nas zanima je kako se to odvija u praksi, u učionicama, sudnicama, poslu i društvu, jednostavno da vidimo kako se zakoni zapravo sprovode - naglašava O'Liri.

Specijalna izaslanica za rodnu ravnopravnost Ujedinjenog Kraljevstva Ališa Herbert podsetila je da je Velika Britanija prošle godine po prvi put ratifikovala Instanbulsku konvenciju koja predstavlja zlatni standard.

- Mi smo takođe ojačali svoju domaću agendu uvodeći poverenika za pitanje nasilja u porodici. Neophodno je i pametno zaustaviti rodno zasnovano nasilje jer je ovakav korak kamen temeljac za izgradnju društva, ekonomije i demokratije - naglasila je ona.

Forumu prisustvuje i bivši predsednik Evropskog suda za ljudska prava Robert Spano, koji trenutno obavlja funkciju predsednika Odbora pokrovitelja Mreže sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana.

Na pitanje Telegraf Biznisa kakva je praksa u Evropi po pitanju nasilja zasnovanog na rodnoj ravnopravnosti i koliko se razlikuje u odnosu na Zapadni Balkan, Spano odgovara:

- Važno je reći da je Zapadni Balkan integralni deo svih evropskih okvira za ljudska prava, naravno da smo primetili da ovde postoje sistemski problemi međutim Zapadni Balkan nije jedini region koji se součava sa takvim problemima, u velikom delu Evrope postoje slični.

- Ono što je nama važno jeste da kroz ove informacije koje delimo, insistiramo na tome da se prepoznaju obrasci i kada se prepoznaju, na taj način region može da unapredi ravnopravnost žena što je zapravo neophodna startna pozicija za njihovo kvalitetno učešće u životu. Ono što je bitno je da se razmenjuju iskustva i da se debatuje o tome kako bi se ovaj problem okončao.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji istakla je da je zabrinjavajući broj ubistava i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u celom regionu, zbog čega je drugi po redu pravosudni forum izuzetno važan događaj za regionalni dijalog o rešavanju ovih problema.

- Današnji Forum pruža nam priliku da razmenimo iskustva i znanja u cilju efikasnijeg suzbijanja porodičnog i partnerskog nasilja. Pravovremeno prepoznavanje nasilja i stepena opasnosti, razmena informacija između nadležnih institucija i sprovođenje mera usmerenih ka bezbednosti žena i njihovom osnaživanju, ključne su koliko i procesuiranje i sankcionisanje nasilnika.

- Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje na vezu između rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije kao posledice nejednakih odnosa moći između muškaraca i žena - zaključila je Jankovićeva.

U okviru Foruma biće predstavljen i Regionalni izveštaj o odgovoru pravosuđa na femicid u zemljama Zapadnog Balakna, koji će biti javno dostupan od kraja ovog meseca.

(Telegraf Biznis)

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>