• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li šta je barter trgovina? Pakistan će od sada na taj način da nabavlja naftu i gas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova azijska zemlja ima zanemarljive devizne rezerve kojima jedva može da pokrije jednomesečni uvoz

  • 1
Pakistan Foto: Muhammad Sajjad (STR)/ AP Photo

Pakistan je odobrio barter trgovinu sa Avganistanom, Iranom i Rusijom za određenu robu kao što su nafta i gas, saopštilo je danas pakistansko Ministarstvo trgovine.

Vladina uredba definiše listu proizvoda koji mogu da se nabave preko barter trgovine, odnosno bez novca, razmenom roba i usluga.

Kako državnim, tako i privatnim kompanijama će biti potrebna dozvola da učestvuju u ovoj vrsti trgovine, prenosi Rojters.

Ova azijska zemlja ima zanemarljive devizne rezerve kojima jedva može da pokrije jednomesečni uvoz, a inflacija u maju je bila na nivou od skoro 38 odsto, podseća britanska agencija.

Barter trgovina ili trampa je sistem razmene kojom se roba ili usluge direktno razmenjuju za druge robe ili usluga bez upotrebe sredstava razmene, kao što je novac. To je obično bilateralni odnos, ali može biti multilateralni posredovanjem putem barter organizacija i obično postoji paralelno sa monetarnim sistemima u većini razvijenih zemalja, iako u veoma ograničenom obimu.

Barter obično zamenjuje novac kao metod razmene u vremenima monetarnih kriza. Takav je slučaj, kada su valute nestabilne, ili kada su novčana sredstva jednostavno nedostupna za obavljanje trgovine.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>