• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proširen spisak najtraženijih zanimanja u Nemačkoj: Na listi 52 nove profesije

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj je nepopunjeno oko dva miliona radnih mesta

  • 0
Različita zanimanja profesije radnici Foto-ilustracija: Shutterstock

Nemačkа Saveznа kancelarija za zapošljavanje proširila je listu traženih zanimanja u Nemačkoj sa 148 na 200. Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši.

- Od 1.200 registrovanih zanimanja kod 200 se beleži manjak radne snage, što je 52 zanimanja više nego prošle godine - saopštila je Savezna kancelarija za zapošljavanje u Nirnbergu.

Najveći nedostaci zabeleženi su u zanimanjima poput negovatelja, vozača kamiona, medicinskog osoblja, građevinskih specijalista kao i u zanimanjima vezanim za odgoj dece. Isto tako se na listi nalaze i zanimanja poput prodavaca u maloprodaji i obezbeđenja, piše Poslovni dnevnik.

Od visokokvalifikovanih zanimanja deficitarni su i apotekari i arhitekte, kao i specijalisti u IT sektoru. Na listi se nalaze i zanimanja poput doktora, pravnika i socijalnih radnika.

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši. U saopštenju se navodi i kako samo 26 odsto nezaposlenih traži posao u jednom od deficitarnih zanimanja.

U maju je zabeležena stopa nezaposlenosti od 5,5 odsto. Institut za istraživanje rada koji deluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, krajem prošle godine objavio je da je u Nemačkoj nepopunjeno oko dva miliona radnih mesta.

(Telegraf Biznis)

Video: Ambasadorka Konrad: "Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>