• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U borbi protiv krize stanovanja, direktno im ugrožavaju poslovanje: Airbnb tuži jednu svetsku metropolu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sporan je Zakon o registraciji kratkoročnog zakupa koji bi trebalo da stupi na snagu u julu

  • 0
Airbnb kompanija logo

Foto: Shutterstock

Airbnb tužio je u četvrtak Njujork zbog ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja stanova, u pravnom sporu koji suprotstavlja zabrinutost kompanije oko njene sposobnosti da posluje na ključnom tržištu u odnosu na napore grada da reši krizu pristupačnih stanova piše CNN.

Tehnološka kompanija sa sedištem u San Francisku tužila je Njujork zbog Zakona o registraciji kratkoročnog zakupa, lokalne uredbe donete 2022. godine i koja bi trebalo da počne da se primenjuje sledećeg meseca. Zakon zahteva od kratkoročnih domaćina u gradu da se registruju u kancelariji gradonačelnika, otkriju ko još živi na lokaciji i pristanu da se pridržavaju drugih gradskih zakona.

Tužba je najnoviji primer sukoba Airbnb-a sa zvaničnicima u Njujorku i državi Njujork tokom protekle decenije. Iako je Airbnb tvrdio da njegova usluga može biti finansijska blagodat za domaćine, pružajući ekonomsku korist zajednicama, kritičari su izrazili zabrinutost da usluga rizikuje da ograniči dostupnost stambenog prostora.

Portparol gradonačelnikove kancelarije rekao je da je njihov cilj "zaštita bezbednosti i mogućnosti za život u zajednici za stanovnike, očuvanje stalnog stambenog fonda i osiguranje da ugostiteljski sektor može da nastavi da se oporavlja i napreduje“.

Izveštaj, koji je predstavljen prošlog meseca, pokazao je da je srednji trošak iznajmljivanja stana u gradskoj opštini Menhetn u aprilu iznosio 4.241 dolar – što je povećanje od 8% u odnosu na prethodnu godinu i novi rekord.

Odvojeni izveštaj iz aprila takođe je otkrio da polovina domaćinstava Njujorka ne može sebi da priušti život u gradu.

(Telegraf Biznis)

Video: April u Tivtu: Kako je gradić na padinama Vrmca postao sinonim za luksuz?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>