• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić u Bajmoku: "U narednih godinu do dve biće izgrađeno po 25 kilometara kanalizacije"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kroz projekat "Čiste Srbije" ulaže se 3,5 milijardi evra u kanalizaciju

  • 0
Goran Vesić, Potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama Foto: Nikola Tomić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić boravi danas u Bajmoku gde će razgovarati sa lokalnim stanovništvom o problemima koje imaju i mogućim rešenjima.

"Nedostajala mi je kancelarija na terenu koja je u Beogradu odavno postala simbol neposredne komunikacije sa ljudima", stoji na njegovoj Fejsbuk stranici.

Vesić je kao ključni problem naveo kanalizacionu mrežu, a koja će biti izgrađena u narednih godinu do dve.

- Prva stvar je kanalizacija, imamo projekat "Čiste Srbije" kroz koju ulažemo 3,5 milijarde evra u kanlizaciju, treba da pokrijemo oko 2 miliona i 300 hiljada stanovnika. Nedavno smo potpisali ugovor za izgradnju 60 kilometara kanalizacije u Subotici i sada se prirpema aneks tog ugovora za dve mesne zajednice Čantavir i Bajmok, to je još po 25 kilometara sa postrojenjima za preradu otpadnih voda.

- Čime će otprilike oko 65 odsto mesta biti pokriveno, jer takav je projekat tako da će ostatak raditi opština.

Vesić je najavio i izgradnju brze saobraćajnice, koja će podići atraktivnost čitavog ovog kraja.

- Mi počinjemo da gradimo, nadam se već u septembru ili oktobru brzu saobraćajnicu Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Kikinda, Nakovo i Srspka Crnja, a s obzirom da će kod Sombora taj put prolaziti na tridesetak kilometara od Bajmoka, u tom smislu ćete imati izlazak na dva auto-puta - dodaje Vesić.

Ministar je naglasio i da će se u budućnosti rešiti pitanje vrtića, te je najavio rekonstrukciju bolnice u Subotici.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izrazio je nadu da će u toku godini biti rešena bivša vojna imovina, odnosno Prva kasarna i Dom JNA.

- Od tih para želim ambulantu i vrtić na Paliću, kao i izgradnju ovdašnjeg obdaništa - naglasio je.

Nakon Bajmoka, Vesić se uputio u selo Svetozar Miletić na teritoriji Sombora.

Tom prilikom najavio je da će u narednih nekoliko nedelja početi rekonstrukcija puta Kljajićevo-Telečka za šta je izdvojeno 360 miliona dinara.

Tokom razgovora bilo je reči o ulaganjima u pruge i puteve, a osim toga meštani su se interesovali i za rešavanje problema kanalizacije i vodosnabdevanja, obnovu Lemeške banje, izgradnju fiskulturne sale u osnovnoj školi i modernog trga u centru naselja, kao i rekonstrukciju autobuskih stajališta.

Kada je u pitanju kanalizacija, Vesić je rekao da je u okviru projekta "Čista Srbija" Sombor već potpisao projekat za izgradnju kanalizacije, te da će projekat biti proširen i za naselje Svetozar Miletić.

- Trebalo bi da počnemo do kraja 2024. godine i da tu uradimo i postrojenje za preradu otpadnih voda - rekao je Vesić.

Tokom razgovora bilo je reči i o rekonstrukciji pruge Vrbas -Sombor, a Vesić je naveo da se sada radi projektovanje, te da je to deo plana rekonstrukcije regionalnih pruga što će se raditi sa EU.

Kako je istakao, građani će se tom prugom voziti brzinom od 120 kilometara na sat.

Vesić je i stanovnike naselja Svetozar Miletić obavestio o izgradnji "smajli" saobraćajnice, odnosno saobraćajnice koja će povezivati Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Stari Bečej, Novi Bečej, Kikindu, Nakovo i Srpsku Crnju.

- To će mnogo značiti za ovaj kraj. Sombor će potpuno oživeti i biće na brzoj saobraćajnici, kao i sva mesta na teritoriji tog grada, jer biti 20 ili 30 kilometara od te saobraćajnice znači razvoj.

On je dodao da je bilo reči i o rekonsktrukciji mosta na Bačkom kanalu.

- Pričali smo o rekonstrukciji mosta na Bačkom kanalu, kao i o tome šta možemo da uradimo oko rekonstrukcije nekih drugih puteva, ali nešto od toga ćemo ostaviti za sledeću godinu kao što je Svetozar Miletić-Čonoplja, zatim Gakovo-Rastina - rekao je Vesić.

Istakao je da će ovaj kraj izgradnjom svih ovih infrastrukturnih i komunalnih projekata postati interesantan i za investiranje.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković zahvalio je Vesiću na poseti i izrazio zadovoljstvo zbog projekata o kojima je Vesić pričao jer će, kako je dodao, sigurno poboljšati život građana Sombora i naselja na teritoriji tog grada.

- Imali smo veoma konstruktivan sastanak sa meštanima sela Miletić, gde nas je gospodin Vesić upoznao sa svim projektima koji su u toku i koji će biti realizovani u narednom periodu - rekao je on i istakao da se u Somboru u prethodnom periodu mnogo toga uradilo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>