• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

EU podeljenog stava, a šta vi kažete: Treba li dodatno oporezivati Gugl, Epl, Amazon, Metu? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kritičari ove mere su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Nemačka, Irska, Litvanija, Malta i Holandija

  • 0
monopol Foto: Shutterstock

Većina zemalja EU odbacila je pritisak telekomunikacionih operatora da primoraju velike tehnološke kompanije, kao što je Gugl, da pomognu u finansiranju uvođenja 5G i širokopojasnog pristupa u regionu, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem, a izvestio je Rojters.

Na sastanku sa komesarom EU, Tijerijem Bretonom, u Luksemburgu 1. juna, ministri ove oblasti iz 18 zemalja - ili su odbacili predloženu naplatu naknade za tehnološke firme, ili su zahtevali studiju o potrebi i uticaju takve mere, rekli su izvori.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i Telecom Italia žele da tzv. Big Tech kompanije snose deo troškova na osnovu toga što njihovi podaci i sadržaj čine veliki deo mrežnog saobraćaja.

Naišli su na "odobravanje" od strane Bretona, bivšeg izvršnog direktora France Telecom-a i francuske IT konsultantske firme Atos. Ipak, Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon i Microsoft odbacili su ideju o naplati, rekavši da već ulažu u digitalni ekosistem.

Evropski ministri telekomunikacija naveli su "nedostatak analize o efektima nameta, činjenicu da ne postoji manjak ulaganja i rizik od toga da Big Tech prebace dodatne troškove na potrošače", kao svoje razloge zašto se protive navedenoj ideji. Takođe su upozorili na potencijalno kršenje pravila EU o "neutralnosti mreže", koja zahtevaju da svi korisnici budu jednako tretirani, kao i moguće barijere za inovacije i niži kvalitet proizvoda.

Kritičari ove mere su: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Finska, Nemačka, Irska, Litvanija, Malta i Holandija, kažu izvori, a navodi dalje Rojters.

Da li moćne tehnološke kompanije treba da plaćaju dodatnu naknadu za 5G i internet mrežu u Evropi?

Glasajte

Među državama koje su saglasne sa idejom da velike tehnološke kompanije plaćaju dodatnu naknadu, nalaze se: Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Španija, Kipar i druge. Ukupno ih je 10 na toj listi.

"Neutralci" su Poljska, Portugal i Rumunija.

Očekuje se da će Breton objaviti izveštaj do kraja juna, sa rezimeom povratnih informacija od Big Tech kompanija, telekomunikacionih provajdera i drugih, a koji će pomoći u odlučivanju o sledećim koracima. Svaki zakonski predlog, pre nego postane zakon, mora proći pregovare sa svim zemljama-članicama i zakonodavcima EU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>