• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrednost uvoza čak 2,5 milijardi evra: Evropljani masovno menjaju stil života?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdravlje, klimatske promene, ušteda novca... Šta je ključni razlog rastuće potražnje za biciklima u EU?

  • 2
bicikl Foto: Shutterstock

Ako uzmemo u obzir zacrtani cilj EU, da do 2050. godine bude CO2 neutralna, ali i potrebu Evropljana da uštede novac na gorivu, odnosno da istovremeno vode aktivniji/zdraviji život, onda možda dolazimo do odgovora na pitanje: Otkud tolika potražnja za biciklima u EU?

Znamo već da Skandinavci, Slovenci, pa i Nemci ili Švajcarci, vole i rado voze bicikl, ipak, čini se da se trend širi i na druge države.

Podaci Evrostata govore da je Evropska unija lane izvezla bicikle, uključujući električne, za 1,1 milijardu evra, dok je vrednost uvoza bila neverovatnih 2,5 milijardi evra.

Drugim rečima, izvoz ovog prevoznog sredstva je - iz EU - porastao za petinu u 2022. godini, a uvoz je skočio za trećinu u odnosu na 2021.

Evropski statistički zavod je tu vest objavio juče, 3. juna, povodom Svetskog dana bicikala. Dodaje se kako se povećanje vrednosti trgovine može pripisati rastu potražnje za električnim biciklima, jer su oni znatno skuplji od "klasičnih".

Tokom prošle godine, Unija je izvezla 365.000 električnih bicikala, a uvezla 1,2 miliona. Istovemeno, izvezla je milion "klasičnih" bicikala, a uvezla 5,2 miliona. Ističe se i da su primarni kupci svih vrsta bicikala koji dolaze iz EU - Švajcarska, Britanija i SAD.

Kada je reč o uvozu, EU je lane "klasične" bicikle mahom uvozila iz Kambodže i Tajvana, a električne - iz Tajvana i Vijetnama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svrba

    4. jun 2023 | 11:44

    Vidim ja da ćemo mi da pređemo na zaprežna kola. Sve mi na to liči

  • Shandor

    5. jun 2023 | 05:35

    Od 700-1000€ mesecno manje u dzepu cuda stvara. Neko veruje da ce da se stabilizuje, a neko se odmah prilagodjava, narocito oni sa manje od 3000€ mesecno u kuci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>